Portugalska kompanija proizvodi kućište za smartphone od plute


Pluta, materijal koji se dobija od kore hrasta plutnjaka, poznati je proizvod Portugala, što je odlučila iskoristiti i tamošnja kompanija Ikimobile.

U intervjuu za Reuters glavni izvršni direktor kompanije Tito Cardoso najavio je kako će njegova kompanija proizvesti Android pametni telefon čiji će zadnji deo kućišta biti izrađen od plute, materijala koji se može potpuno reciklirati i prikuplja se svakih devet godina bez prevelikog uticaja na hrastove.

Takođe, pluta se pokazala kao izvrsna toplotna i zvučna izolacija, otporna je na udarce te štiti korisnika od bakterija i zračenja ugrađene baterije. Pluta je dostupna u više različitih boja od crne do svetlo smeđe, što daje i određenu raznolikost pri plasiranju uređaja na tržište.

Iako je ostatak prve verzije ovog mobilnog uređaja proizveden od tradicionalnih materijala koji mogu da budu štetni za okolinu, u Ikimobile-u u saradnji sa Univerzitetm u Minhou već na rade na budućim verzijama uređaja koje će biti "zelenije" i još manje štetne za okolinu (testiranje upotrebe prirodnih materijala u mobilnim uređajima je iznimno zahtevno i traje godinama).

Prva verzija mobilnog uređaja kompanije Ikimobile na tržištu će biti dostupna do kraja ove godine, a u tu svrhu kompanija otvara novo postrojenje u Portugalu koje će moći da proizvede oko 1,2 miliona pametnih telefona godišnje (Ikimobile je svoje prethodne mobilne uređaje proizvodio u Kini).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.