SAD suspendovao zabranu uvoza ZTE-u na 10 godina


U aprilu godine ZTE se našao u vrlo nezavidnoj situaciji.

Američko ministarstvo trgovine izreklo im je zabranu kupovine proizvoda američkih kompanija na sedam godina. Razlog za to je kršenje sankcija koje je SAD nametnuo Iranu i Severnoj Koreji od strane ZTE-a.

Nakon što je ZTE-u izrečena zabrana kupovine američkih proizvoda kompanija se trenutno našla u velikim problemima. Naime, američke kompanije isporučuju između 25 i 30% svih komponenti koje ZTE ugrađuje u svoje uređaje, primera radi mobitele. Izrečenom zabranom, ZTE je tako ostao bez Qalcomm-ovih procesora na kojima temelji svoje telefone, ali i patenata koji mu dopuštaju upotrebu operativnog sistema Android na svojim mobilnim uređajima.

ZTE-u nije prestalo ništa drugo nego da objavi kako stavlja ključ u bravu i prestaje sa poslovanjem. Iako je uopšteni stav Amerkinaca kako ih kineske kompanije kroz svoje proizvode špijuniranju, u jednom se trenutku američki predsednik Donald J. Trump čak i založio za ZTE kako bi ga spasio.

Nakon višemesečne povuci-potegni situacije čini se kako je konačno postignut uspeh – američko ministarstvo trgovine suspendovalo je zabranu uvoza za ZTE. Ali, ne za stalno, na deset godina i uz poveći broj uslova. ZTE osim što je ranije morao platiti kaznu u visini od milijardu američkih dolara, morao je i dodatno na escrow račun uplatiti i garanciju u visini od 400 miliona američkih dolara. Taj novac će se upotrijebiti jedino u slučaju da ZTE ponovno prekrši neko od dogovorenih pravila budućeg ponašanja u poslovanju.

Zatim ZTE mora krenuti od nule, odnosno mora da zameni celu upravu kao i prihvatiti nadzor od strane tima kojeg će sastaviti, a ko drugi nego Amerikanci.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.