Uživajte bez rominga na letovanju uz ovaj trik


Verovatno ste upoznati sa izuzetno visokim cenama rominga kada odete u inostranstvo, posebno što se tiče interneta. Tako 1 megabajt možete platiti i preko 10 evra, a sa njime možete poslati ni jednu fotografiju pune rezolucije.

Ukoliko planirate put, evo jednog trika kako da uštedite na internetu, ali i pozivima i porukama, odnosno kako da sprečite vašeg operatera da vam bukvalno odere kožu.

Trik je da kupite karticu neke od zemalja EU, s obzirom da između EU zemalja ne postoji roming, što znači da u bilo kojoj državi članici možete da koristite saobraćaj isto kao kod kuće (mada neki operateri imaju ograničenja). To uglavnom zahteva da odete u neku državu i kupite karticu, ali sve možete da rešite i iz Srbije, pre putovanja.



Tajna je BonBon, hrvatski virtuelni operater (MVNO) u vlasništvu Hrvatskog Telekoma (T-mobile) koji vam omogućava da SIM karticu naručite u Srbiju. Ukoliko putujete u Hrvatsku, možete je kupiti na trafikama, benzinskim stanicama i prodajnim mestima BonBon-a i Hrvatskog Telekoma (T-mobile). Mapu prodajnih mesta možete pogledati ovde.

Što se tiče naručivanja u Srbiju, dostava je potpuno besplatna, ali se čeka i do mesec dana. Plaćate samo karticu u iznosu od 20kn (oko 320 dinara), i na njoj odmah imate početni kredit u istom iznosu. Karticu možete da poručite na ovom linku plaćanje se vrši Visa ili MasterCard platnim karticama.

Kada vam kartica stigne, potrebno je da je aktivirate telefonskim pozivom. Možete pozvati bilo koji broj, osoba čak ne mora ni da se javi. Naš savet je da pozovete svoj srpski broj i da se ne javite kako vam ne bi skinuo kredit. Kad smo kod kredita, minimalna dopuna je bon od 11 kuna, što će na kraju ispasti 10, jer Hrvatska ima porez od 10% na telekomunikacione usluge.



Predlažemo da se registrujete na BonBon-ovom sajtu (potpuno je besplatno) i povežete broj. Ukoliko uradite kompletnu registraciju, odnosno registrujete se kao strani državljanin i stavite broj pasoša, dobićete i popust za prvu sledeću kupovinu velikog paketa. Tu imate sve detalje o potrošnji i možete da jednostavno dopunite kredit platinim karticama. Imaju i odličnu Android aplikaciju, nažalost za iOS još uvek ne postoji. Bitno je da znate da kredit ističe nakon 3 meseca, a isto važi i za karticu, pa je dobro s vremena na vreme dopuniti je ukoliko želite da nastavite da je koristite. Ako ne želite da se registrujete, dopunu možete izvršiti i na sajtu bonbonijera.hr.

Proveru stanja možete da uradite i iz rominga pozivanjem *121# a tu možete odmah i da aktivirate internet paket, paket sa razogovorima i porukama. Postoje razne gotove kombinacije, ali vi možete odabrati i po svojoj volji što ovu ponudu čini posebnom. Dakle možete aktivirati samo internet, samo pozive, samo poruke, ili sve to zajedno u paketu sa sniženom cenom.

Mnogi operateri ograničavaju saobraćaj koji možete da potrošite u EU pod istim uslovima, odnosno van matične zemlje u kojoj je izdata kartica, u ovom slučaju Hrvatske. BonBon nema takvih ograničenja, dakle ukoliko imate 6 GB, oni podjednako važe bilo da ste u Hrvatskoj ili nekoj zemlji članici EU. Jedino ograničenje je kod paketa Letnji tjedni odnosno Flat Promo, koji nudi neograničeni internet nedelju dana. U Hrvatskoj zaista jeste neograničeni, dok je u EU zbog FUP (Fair Policy Usage) postavljeno ograničenje na taj flat paket. Ograničenje iznosi 2,88 GB, nakon čega se svaki sledeći MB naplaćuje 0,05 kn. Na ostale pakete ne vredi FUP.



Osim što imaju najpovoljnije ponude posebno za internet, BonBon je namenjen mladima i imaju takav pristup - na ti. To se može primetiti u komunikaciji preko Facebook-a (inače, jako brzo odgovaraju na poruke ako negde zapne) i preko korisničkog servisa, ako vam zatreba broj je 0970 266 266. Najbolje od svega je razumevanje, zamislite da imate SIM karticu nekog operatera iz Mađarske ili Rumunije recimo, nikada se ne bi snašli da aktivirate paket ili dopunite kredit.

Ponuda je jako povoljna, pa tako nedeljni internet 2 GB (Veliki tjedni) košta tek 20kn, odnosno oko 320 dinara, mesečni sa 6 GB 55 kn (880 dinara). Kada potrošite, možete ponovo da aktivirate ukoliko imate kredita, ako ne, prvo se dopunite preko neta. Nećemo da nabrajamo sve ponude jer nema smisla, dovoljno je da pogledate ovaj link i sami odličite šta vam odgovara. Samo ćemo reći da su od svih EU provajdera definitivno najpovoljniji i najbolji. Omogućavaju punu 4G brzinu do poslednjeg megabajta sa bilo kojim paketom, što nije čest slučaj. Sve ovo smo već testirali u Grčkoj i odlično radi, samo što smo kartice kupili Hrvatskoj, na putovanju pre.



Što se tiče poziva/poruka, roaming između EU zemalja takođe ne postoji. Ipak, u slučaju da npr. iz Hrvatske pozovete broj iz Slovenije, to će vam biti naplaćeno po roaming tarifi, dok ukoliko recimo iz Slovenije pozovete Grčki broj, to će biti po standardnoj ceni kao da ste iz Hrvatske zvali hrvatski broj, odnosno ukoliko imate paket, trošiće se minuti iz paketa. Ovo je malo apsurdno, ali tako je. Ukoliko pozovete srpski broj sa BonBon kartice, ovo će vas izaći previše i totalno je neisplativno. Detaljan roaming cenovnik možete da proučite ovde.



Preko aplikacije/sajta imate na raspolaganju i 20 besplatnih SMS poruka ka brojevima u Hrvatskoj.

Putujete van EU?
Nema problema! Ukoliko putujete u neku državu van EU, obavezno pogledajte ovaj sajt. Na njemu su izlistani operateri iz bukvalno svih država sveta, pa tako možete naći informacije o SIM karticama i internet paketima u celom svetu.  Za svakog operatera možete naći podatke o cenama, mestima za kupovinu i aktivaciju paketa. Najbolja stvar su iskustva i komentari korisnika iz kojih možete mnogo zaključiti o operateru i ponudama.

Želimo vam lepo putovanje i veliku uštedu :)

P.S. Članak nije sponzorisan, napisan je isključivo kako bi vam pomogao. Ako znate za neku bolju ponudu, javite u komentarima pa ćemo i to podeliti sa svima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    Jedan od najboljih clanaka na ovom sajtu, svaka cast, kupujem ovo definitivno


  2. Анониман kaže,

    Redovno putujem u eu i bonbon uvek koristim.Moja preporuka.


  3. Анониман kaže,

    Godinu dana vec koristim svuda po eu.
    Odlicna!


  4. Анониман kaže,

    Izgleda da kartica više ne može da se poruči na sajtu. Piše da je dostava besplatna i samo za R.Hrvatsku :(


  5. Анониман kaže,

    Ne šalju više za Srbiju ali imate na kupujemprodajem oglasima za samo 500 dinara. Ja uzeo na oglasima i sad sam na moru i odlično radi internet u Grčkoj, birate koju mrežu želite ima i 4G i koja ima bolji internet, vrlo praktično...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.