Apple bi uskoro sa iPhone-a mogao da izbaci 3D Touch


Kada je 2015. godine, prilikom predstavljanja iPhone-a 6S, Apple govorio o glavnim prednostima tog modela u odnosu na "šesticu", naglašavao je kao jedan od najboljih novih dodatka tehnologiju 3D Touch. Ona omogućava da se ekran telefona pritisne i na taj se način aktiviraju dodatni meniji, tj. da isto područije ekrana različito reaguje na običan dodir (tap), dugi dodir (long press), ili pak pritisak (force touch). Apple je čak omogućio i prepoznavanje više nivoa tog pritiska, pa je tako za pojedine akcije uveo i nazive poput Peek i Pop za pretpregled sadržaja i njegovo otvaranje, prvo lakšim a kasnije snažnijim pritiskom.

Ali, ova opcija nije se preterano dobro "primila" kod samih korisnika iako su mnoge aplikacije uvele podršku za nju. Brojni korisnici novijih iPhone-a, primećeno je, niti ne znaju da mogu ekran svojeg telefona da pritiskaju nešto jače nego inače i tako doći do dodatnih funkcionalnosti - a niti razlika 3D Touch akcija od običnog "long pressa" nije svima jasna.

O nepopularnosti ove opcije dodatno može posvedočiti i činjenica da je brojni drugi proizvođači nisu niti pokušali kopirati, za razliku od, recimo, notcha u ekranu ili ukidanja 3,5-milimetarskog priključka za slušalice.

Sada je i Apple, čini se, priznao samome sebi kako je 3D Touch skup i nepotreban. Dobro obavešteni analitičari Barclaysa navode kako bi Apple od sledeće godine mogao da prestane da u iPhone ugrađuje ekrane sa opcijom prepoznavanja pritiska. Stoga bi ovogodišnji modeli, naslednici modela X sa OLED ekranima, trebali da budu poslednji sa 3D Touch funkcijom.

Dodatno, niti ovogodišnji "jeftini" model koji bi trebao da ima 6,1-inčni LCD ekran, takođe verovatno neće podržavati 3D Touch. On će ostati u upotrebi tek kod Apple Watch-a, gde je bolje prihvaćen. Na iPad-u ga nikad nije ni bilo, a prema sadašnjim saznanjima neće ga biti ni ubuduće.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.