Apple ima ideju kako da iPhone-om zameni lična dokumenta


Apple je u martu ove godine predao patentnu prijavu za svoj izum nazvan "uvoz dokumenata u sigurni element", a pod ovim dosadnim nazivom krije se potencijalno korisna tehnologija. Apple-ovci su, naime, zamislili kako bi iPhone u budućnosti mogao da posluži umesto ličnih dokumenata korisnika, pa su u ovom patentu opisali kako bi cela stvar funkcionisala.

Dokumenti bi u digitalnom obliku bili skladišteni u sigurnu zasebnu enklavu unutar iPhone-ovog hardvera. Ona bi osim prostora za skladištenje imala i sklop za ostvarivanje radio veze na maloj udaljenosti (RFID ili NFC), i kada je potrebno mogla bi ključne podatke o identitetu vlasnika iPhone-a poaslati prema prijemniku.

Dokazivanje identiteta nekoj službenoj osobi tako bi, umesto pokazivanja lične karte ili pasoša, bilo jednostavno poput beskontaktnog plaćanja. Na poseban uređaj bi bilo potrebno tek prisloniti iPhone, na njemu se identifikovati otiskom prsta, snimkom lica ili lozinkom, i njegov vlasnik bi bio automatski prepoznat.

S primaocem informacija mogao bi se podeliti samo onaj deo ličnih informacija koje ovaj ima pravo videti, a u Apple-u navode kako bi isti sistem osim u službenoj upotrebi (kada zamenjuje ličnu kartu ili pasoš) bilo moguće koristiti i kod autorizacije zaposlenih kod ulaza, izlaza ili kretanja kroz prostore kompanije, ili u nekim drugim situacijama kada je potrebno proveriti identitet osoba – svakako bi to bilo lakše činiti telefonom nego na "staromodan" način raznim ID karticama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.