Apple postao prva tehnološka kompanija sa vrednošću preko bilion dolara


Čini se kako su analitičari sa Wall Streeta bili pogrešili kad su najavljivali da će prva tehnološka "Trillion Dollar company", odnosno kompanija s vrednošću preko bilion dolara po tržišnoj kapitalizaciji biti Amazon.

Ovo je zapravo bila mrtva trka između Apple-a i Amazon-a, da bi juče Apple-ova deonica dosegla vrednost od 207,04 dolara. Ova brojka pomnožena sa ukupnim brojem izdanih deonica daje rezultat od 1.000.000.000.000, odnosno bilion dolara (am. trillion).

Vrednost deonice je kasnije nešto pala i u trenutku nastajanja ovog teksta iznosila je oko 206 dolara, pa tako i tržišna kapitalizacija u ovom trenutku iznosi oko 960 milijardi. Za očekivati je da cena deonice nastavi sa fluktuacijom, ali ostaće zabeleženo da je Apple prva američka kompanija u istoriji koja je dosegla ovu brojku. Pre Apple-a ovu vrednost su bili dosegli naftni divovi Petro China i ruski Gazprom.

Iza Apple-a nalazi se Amazon sa vrednošću od 881 milijardu dolara, sledi ga Google sa 854 milijarde, a iza njega Microsoft sa ukupnom vrednošću od 827 milijardi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.