Australija zabranila Huawei-ju izgradnju 5G mreža


Australija je juče objavila kako će kineskim kompanija Huawei i ZTE "iz bezbednosnih razloga" onemogućiti izgradnju 5G mreža na svojoj teritoriji, javlja Reuters. U Huawei-ju su izrazili duboko razočarenje ovom odlukom, posebno zbog činjenice što ova kompanija Australiji već 15 godina isporučuje mobilnu tehnologiju i gradi infrastrukturu.

Šta se tačno krije iza ovakve odluke, nije teško pretpostaviti ako u obzir uzmemo nedavno započeti trgovinski rat SAD-a protiv Kine i EU. Štaviše, u SAD su određeni lobiji nedavno pokušali progurati nacionalizaciju 5G mreža koje su već u izgradnji, što je za sada ostalo samo na predlogu, ali ne bi bilo čudno ako bi se u skoroj budućnosti i ostvarilo.

Američke vlasti su već pokrenule kampanje protiv kompanija Huawei i ZTE traživši od građana da ne kupuju njihove proizvode zbog navodnog špijuniranja, a Australija se kao verni saveznik očito potrudila i otišla korak dalje.

Zabrinutost za bezbednost proizlazi iz činjenice što po kineskim zakonima sve kompanije moraju da učestvuju, odnosno na zahtev vlasti daju na uvid obaveštajne podatke, pa to u neku ruku možemo i razumeti, ali sumnju u iskrenost ovakvog stava unosi činjenica što te zabrinutosti zadnjih 15 godina, koliko Huawei posluje u Australiji, nije bilo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.