EU će zahtevati uklanjanje neprikladnog sadržaja sa weba u roku od jednog sata


Novinari uglednog britanskog Financial Times-a saznali su kako se u Evropskoj uniji upravo finalizuje predlog zakona usmerenog prema uklanjanju ekstremističkog sadržaja sa Interneta. Primarne mete novoga zakona trebale bi da budu društvene mreže, od kojih će se zahtevati da sa svojih platformi uklone sav ekstremistički sadržaj – i to u najduže sat vremena od njegove objave.

Do sada je uklanjanje nasilnog i ekstremističkog sadržaja u kratkom roku bilo navedeno u preporukama Evropske unije, ali društvene mreže imale su slobodu u implementaciji. Sada je Evropski parlament načinio analizu njihovog ponašanja i, izgleda, odlučio ranije preporuke ipak pretočiti u nešto konkretnije zakonsko rešenje. Prema rečima Poverenika EK za sigurnost Juliana Kinga nova se regulativa bi trebala da se odnosi na sve web stranice, a ne isključivo na društvene mreže.

Do sada u vodstvu EU nisu primetili dovoljan napredak u brzini uklanjanja nepoželjnog i opasnog sadržaja, rekao je King, pa su primorani na druge aktivnosti kojima će zaštititi svoje građane. U slučaju da neka od kompanija propusti da ukloni sadržaj koji je policija označila kao onaj koji promoviše nasilje i terorizam, uslediće, naravno, finansijske kazne. Propisi koji bi ovu praksu regulisali na nivou EU trebali bi da budu dovršeni sledećeg mjeseca.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.