Evropska Komisija će još jednom pokušati da standardizuje punjače telefona


O neredu sa punjačima telefona ne treba puno mudrovati. Svi znamo koliki problem uzrokuje nedostatak jedinstvenog standarda, što je mnogima noćna mora unutar sopstvenog doma, a prema podacima Evropske Komisije, u EU godišnje uzrokuje 51.000 tonu elektroničkog otpada. Ovaj podatak je time intrigantniji što datira iz 2009. godine. Sada, skoro 10 godina kasnije, prilično je izvesno da je ova vrsta otpada višestruko narasla.

Evropska Komisija je u zadnjih desetak godina pokušavala uvesti reda u ovaj deo naših života, no ne baš tako uspešno kao na nekim dugim područjima (primer roaminga).

E sad, Komisija se još jednom odlučila pozabaviti ovom problematikom, tako što je naručila studiju koja bi trebala pokazati isplativost "ostalih opcija", pod kojima podrazumeva pretvaranje preporuka u zakon. Naime, videli smo kako je početkom decenije neuspešno prošao pokušaj nametanja micro USB standarda.

Prvi koji je zaobišao ovu preporuku je Apple sa svojim Lightning standardom prkoseći svima, a posebno EU Komisiji, kojoj je obećao prelazak na micro USB zajedno sa još 14 kompanija, među kojima su bili i Samsung i Huawei.

S druge strane, u međuvremenu je napušten i micro USB standard jer ga je jednostavno – vreme pregazilo, a prelazak na reverzibilni USB-C protiče uspešno.

Ukoliko nova studija preporuči uvođenje "zakona o punjačima", proizvođači bi mogli da budu primorani na EU tržištu uvesti jedinstveni standard, odnosno barem onakav da njihove punjače mogu koristiti svi uređaji. Kako će ovo proći, teško je reći, posebno kad u obzir uzmemo činjenicu da je razvoj tehnologije daleko brži od pravnika EU institucija.

Većina proizvođača s ovim sada i ne bi trebala imati poteškoća, jer praktično svi koriste USB-C, koji bi verovatno trebao da postane taj propisani standard, ali videćemo kako će se u novim uslovima snaći Apple, koji i dalje insistira na sopstvenom Lightning standardu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.