Facebook procenjuje pouzdanost korisnika u otkrivanju lažnih vesti


U sklopu svojih napora da zaustavi širenje lažnih vesti na ovoj društvenoj mreži, Facebook je uveo potpuno novi način evaluacije pouzdanosti korisnika. Kako saznaje Washington Post, novi sistem ocenjivanja korisnicima dodeljuje ocenu na lestvici od 0 do 1. Ocena bi trebala da označava pouzdanost pojedine osobe u prepoznavanju i prijavljivanju lažnih vesti i ostalog problematičnog sadržaja.

Ovim sistemom Facebook verojatno želi uvesti više reda među prijave sadržaja, pa će verodostojnijima smatrati one koje dolaze od korisnika sa većim "rezultatom" na ovoj skali. Do ocena će se pak dolaziti kvalitetnim prijavama koje su u skladu sa činjeničnim stanjem. Stoga će oni koji kao lažan ili nepotreban sadržaj prijavljuju stvari koje im se jednostavno ne sviđaju imati nešto manji "kredibilitet" kod Facebook-a. Oni čije prijave budu kvalitetnije i potvrđivane iz drugih izvora imaće veću ocenu.

Iz kompanije su za Gizmodo izjavili kako neće svi korisnici imati dodijeljenu ocenu kredibiliteta, već će se ona formirati kod prijavljivanja lažnih vesti. Isto tako, neće postojati jedinstvena baza "reputacija". Dodatno su iz Facebook-a naglasili i kako ova mera nije jedina, i da njihovi ljudi uzimaju i dodatne činioce u obzir kada razmatraju prijave lažnih vesti i drugog neprikladnog sadržaja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.