FBI uskoro očekuje veliku globalnu pljačku bankomata


Iz FBI-ja je nedavno prema američkim bankama stiglo prilično dramatično upozorenje. Naime, ova agencija je saznala kako izvesna grupa računarskih kriminalaca planira uskoro da napadne veliki broj bankomata u celom svetu i tako u kratkom roku opljačkati milione dolara.

Za celu operaciju saznalo se jer je nekolicina banaka u svetu bila izložena hakerskim napadima kojima je cilj bio instalirati malware u njihove sisteme, te učiniti bankomate ranjivima. To bi napadačima omogućilo neograničene isplate sa bankomata korišćenjem kloniranih kreditnih kartica.

Ranjivosti bankovnih sistema pripomogla je i činjenica da je manji indijski izdavalac kreditnih kartica Cosmos nedavno pretrpeo napad u kojem su ukradeni podaci o karticama. Ova je krađa podataka dovela i do krađe oko 13,5 miliona dolara u oko 12 hiljada transakcija sa 25 bankomata u svetu početkom prošle nedelje.

Iz ovih razloga FBI očekuje kako bi se veliki globalni napad na bankomate mogao dogoditi uskoro, i to simultano u celom svetu. Dodatno, kako bi se smanjila mogućnost brze reakcije banaka, ovakvi napadi se obično izvršavaju tokom vikenda. FBI je stoga u svojem saopštenju, kojeg se domogao bezbednosni stručnjak Brian Krebs, dodatno upozorio banke na određene bezbednosne procedure i aktivnosti koje bi trebale da budu na snazi kako bi se sprečila mogućnost ove vrste napada na bankomate.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.