Google Play sadržao 145 aplikacija sa Windows malwareom


Kompanija Palo Alto Networks u novom izveštaju spominje kako je Google u poslednje vreme uklonio 145 aplikacija sa prodavnice aplikacija Google Play.

Ono što ovaj malware izdvaja od mnoštva sličnih aplikacija za Android uređaje je u činjenici da se radi o aplikacijama (većinom keyloggeri) specifično namenjenim izvođenju u Windows okruženju.

U Palo Alto Networks-u nagađaju da se radi o slučaju kompromitovanja sistema stvaranja APK datoteka na Windows sistemu. Sam malware potpuno je bezopasan ukoliko se izvodi na Android uređajima, ali kada se APK datoteka krene sa otpakiranjem na Windows sistemima dolazi do infekcije spomenutog računara.

Između ostalog malware omogućava skrivanje datoteka u sistemskom Windows folderu, utiče na Windows registry te omogućava povezivanje sa sumnjivim IP adresama. Veliki broj od ukupno 145 spornih aplikacija postavljen je na Google Play u razdoblju od oktobra do novembra prošle godine, mnoge sporne aplikacije kao ocenu na Google Play-ju imaju četiri zvezdice i više od 1000 preuzimanja od strane korisnika.

O svemu spomenutom vrlo je brzo obavešten i sam Google, koji je brzim postupkom uklonio sporne aplikacije sa Google Play-ja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.