Google ukida sve aplikacije za snimanje razgovora


Snimanje telefonskih razgovora mnogima je danas sasvim normalno, a koristi se u različite svrhe. Od dokazivanja ko je kome u nekoj prepirci šta rekao, pa do, recimo, kad se nađete u situacijama kad nešto tokom telefonskog razgovora morate da zapišete, ali vam je nezgodno tražiti olovku i papir, posebno tokom vožnje.

Međutim, snimanje telefonskih razgovora samo po sebi zadire u privatnost, barem po važećim zakonima većine EU zemalja, gde suprotna strana mora da bude upozorena da se razgovor snima, kako bi u svakom trenutku mogla da odustane.

Ali, u zadnjih nekoliko godine, korisnici Android uređaja nesmetano mu mogli da snimaju telefonske razgovore bez znanja suprotne strane, i to služeći se aplikacijama kojih je Play Prodavnica puna. Naime, Google je u Android-u 6.0 Marshmallow ukinuo potrebu za API-jem kojeg su nezavisni proizvođači do tada koristili i time omogućio kreiranje aplikacija koje posebnim tonom ne upozoravaju da se razgovor snima.

E sad, čini se da je ovakvoj praksi došao kraj, jer je Google u Android-u 9 Pie odlučio ukinuti ovu praksu, te će iz Play Prodavnice izbaciti sve aplikacije koje snimaju razgovor. U zamenu za njih, navodno će osigurati sopstvenu kao deo operativnog sistema, koja će određenim tonom povremeno obaveštavati korisnika da se razgovor snima.

Prema informacijama koje dopiru od developera najpoznatijih aplikacija za snimanje razgovora, jedino rešenje će biti rootovanje uređaja.

Dakle, ako ste navikli na snimanje telefonski razgovora, od sada ćete to morati činiti transparentnije, odnosno da i suprotna strana bude upoznata o snimanju razgovora. Ako iz nekog razloga to ne želite, rootujte svoj uređaj ili pak pokušajte da pribegnete nekim od proverenih oldschool metoda – uključite zvuk na spoljni zvučnik i uključite diktafon.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.