Huawei u 2. kvartalu po isporukama prestigao Apple


Nakon što su proizvođači smartphonea objavili svoje poslovne rezultate za drugi kvartal 2018. godine, stigli su željno iščekivani podaci nezavisnih kompanija koje se bave istraživanjem tržišta. Tako je IDC juče izašao sa statističkim izveštajem o isporukama smartphonea u drugom kvartalu ove godine, iz kojeg je vidljivo da je Huawei od Apple-a preuzeo drugo mesto. Znali smo da će se ovo kad-tad dogoditi, ali ono što nismo mogli ni zamisliti je brzina kojom se sve odigralo.

Huawei je u drugom tromesečju ove godine isporučio ukupno 54,2 miliona smartfona, što predstavlja rast od čak 40,9% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, i sada zauzima 15,% svetskog tržišta. Poređenja radi, u 2. kvartalu prošle godine, Huawei je držao 11% tržišta.

Na prvom mestu ostao je Samsung, sa 71,5 miliona isporučenih uređaja i 20,9% tržišnog udela. Iako se godinama drži na prvom mestu, ovaj kvartal za Samsung donosi pad isporuka od 10,4%, kao i pad tržišnog udela, jer je u isto doba prošle godine držao 22,9%.

Trend rasta Huaweij-a vidljiv je već neko vreme, dok je Samsung-ov pad sada dodatno smanjio razliku, i samo je pitanje vremena kad će ove dve kompanije na top listi zameniti mjesta, odnosno kad će Huawei preteći Samsung. To je nezahvalno prognozirati, ali s obzirom na trend koji već neko vreme traje, taj trenutak se ne čini tako dalekim.

Apple je sa 43,3 miliona isporučenih uređaja pao na treće mesto, zauzevši 12,1% tržišta, dok je četvrti Xiaomi, koji je takođe zabeležio veliki rast. U 2. kvartalu isporučio je 31,9 miliona uređaja, što predstavlja rast od čak 48,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a tržišni udo koji zauzima sada je 9,3%. Vidljivo je da se i on opasno približio Apple-u, pa je i ovde je pitanje vremena kad će ga prestići.

Peti je Oppo s 29,4 miliona isporučenih uređaja, ali sa rastom od relativno malih 5,1% u odnosu na prošlu godinu, čime je zauzeo 8,6% svetskog tržišta. Treba napomenuti da je Oppo nedavno najavio službeni dolazak na evropsko tržište, što će svakako imati uticaja na povećanje isporuka i tržišnog udela u narednom periodu.

Zanimljivo je da je udeo svih ostalih proizvođača sa prošlogodišnjih prilično visokih 40% pao na 33%, što govori o profiliranju brandova i nestajanju najmanjih. Ovo se uglavnom odnosi na kinesko tržište, na kojem je jedno vreme postojalo više od 1000 različitih brandova telefona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.