Indija traži načina da, prema potrebi, blokira društvene mreže


U Indiji se u poslednje vreme pojavila pošast lažnih vesti koje kruže aplikacijama za chat i društvenim mrežama, pa vlasti traže načina kako da tome stanu na kraj. Međutim, kao i uvek u situacijama kada nešto ili nekoga treba zaustaviti u komunikaciji, postoji opasnost i od prekomerne cenzure i propuštanja samo vlastima poželjnih informacija.

Indijske vlasti su sada, naime, zatražile od tamošnjih telekomunikacionih operatera da istraže načine na koje bi mogli, kada se ukaže potreba, blokirati neke od društvenih mreža ili aplikacija. U zahtevu poslatom prošlog meseca se kao "problematični" eksplicitno navode Instagram, Facebook, Whatsapp i Telegram, ali se spominju i sve slične mobilne aplikacije.

Blokiranje bi se trebalo provoditi kada se pojavi zloupotreba ovih platformi za komunikaciju, a kada će to biti – odlučivali bi vladajući, pravdajući se nacionalnom bezbednošću.

Pre nadležnih WhatsApp je nedavno već povukao određene poteze za smanjivanje uticaja masovnog slanja i prosleđivanja poruka koje šire lažne vesti i ostale oblike dezinformacija. U Indiji je tako ova aplikacija onemogućila istovreno prosleđivanje poruka na više od pet kontakata, te ukinula tipku za brzo prosleđivanje linkova na medijske sadržaje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.