Komunikacija zaštićena enkripcijom napokon stigla na Skype


Još u januaru ove godine iz Microsoft-a su, sa velikim kašnjenjem u odnosu na druge servise i aplikacije za komunikaciju, najavili kako će u svoj Skype uvesti zaštitu enkripcijom. Sada je, više od pola godine nakon te najave, to i ostvareno. Skype u svim svojim verzijama (iOS, Android, Linux, Mac i Windows) od sada, u najnovijoj ažuriranoj verziji, podržava zaštitu korisničkih video i audio poziva, te chatova, end-to-end enkripcijom.

Microsoft za svrhe enkripcije koristi popularni, bezbednosni i kvalitetni protokol Signal koji je razvio Open Whisper Systems.

Opcija je nazvana Private Conversations, ali nije, kao kod ostalih, uključena po defaultu. Za započinjanje enkripcijom zaštićenog razgovora sa nekim od kontakata potrebno je posebno pokrenuti opciju "privatnog razgovora" sa istog mesta odakle se može pokrenuti i "običan" razgovor.

Korisnik sa druge strane linije moraće da prihvati pozivnicu za kriptovanu komunikaciju, prihvatiti je, i od tog trenutka će chatovi i razgovori sa tim kontaktom biti pod zaštitom.

Razlika od nezaštićene komunikacije biće u tome što će u slučaju selidbe sa uređaja na uređaj kroptovane poruke biti vezane samo uz onaj uređaj na kojem su primljene i poslate. Stoga će biti malo teže započeti razgovor, na primer, na telefonu i nastaviti ga na računaru – ali, bolje i tako nego se izložiti mogućem prisluškivanju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.