Turski predsednik: Ne kupujte imperijalistički iPhone


Nije trebalo dugo čekati da se trgovinski rat koji su SAD nedavno započele protiv ostatka sveta rasplamsa. Najnoviji front otvoren je u Turskoj, i to apelom predsednika Erdogana svojim građanima da ne kupuju više američki "imperijalistički" iPhone, savetujući im kupovinu Samsung-a ili lokalnog brenda Venus.

Ovo stiže kao odgovor na nedavno uvođenje carina na turske proizvode od strane SAD-a, nakon što su odnosi ova dva, sada već možemo reći bivša saveznika, ozbiljno narušeni. Da ne zadiremo u samu srž političkih problema, recimo samo da Apple u Turskoj, koja broji oko 80 miliona stanovnika, trenutno drži oko 15% tržišta, i ne bi uopšte bilo čudno da Turci u neko dogledno vreme potpuno zabrane prodaju iPhone-a.

Kako će se cela priča završiti, videćemo, ali kako je krenulo, ovo je tek početak. Američko uvođenje carina Kini i Evropskoj uniji zbog deficita u robnoj razmeni s ostatkom sveta imalo je kratkoročno pozitivne posledice po američku ekonomiju, jer je napunilo budžet, ali na dugi period ovakva politika može biti katastrofalna.

Američke vlasti već neko vreme vode bitku sa kineskim proizvođačima telefona ZTE i Huawei, o čemu smo u više navrata pisali, a ako je suditi prema ponašanju predsednika Trumpa i ostalih čelnika ove zemlje, za očekivati je novo zaoštravanje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.