WhatsApp počinje da naplaćuje poslate poruke poslovnim korisnicima


Otkako je Facebook 2014. kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara, niko (pa verovatno ni ekipa u Facebook-u) nije znao kako planiraju WhatsApp učiniti profitabilnim.

Čini se kako su odgovor pronašli u naplati poruka. Ali pre nego što korisnici počnu u panici da beže sa WhatsApp-a, treba istaknuti kako će se poruke naplaćivati samo komercijalnim korisnicima, odnosno kompanijama.

Uz pomoć novih alata, kompanije će moći preko WhatsApp-a deliti razne usluge i informacije - kao što su datumi isporuke ili ukrcajne propusnice za aerodrome.

Cena poruka i ovabeštenja biće od 0,5 centi pa sve do 90 centi (od 5 do 90 dinara) zavisno od zemlje u kojoj se kompanija nalazi. Drugim rečima, cena će uglavnom biti skuplja od običnih SMS-ova. Kompanije će takođe morati da plate naknadu i za potvrđene isporuke.

Biće im dopušteno besplatno odgovaranje na pitanja, zahteve i probleme korisnika u periodu od 24 sata. Ako ne odgovore u tome roku, odgovore će morati da plate.

Kao i svi ostali razgovori, poruke poslate preko API-ja poslovnog WhatsApp-a biće kriptovane, odnosno WhatsApp neće moći čitati njihov sadržaj.

Međutim, prema Wall Street Journal-u i dalje postoji mogućnost koja će kompanijama dopustiti skladištenje poruka u dešifrovanom stanju.

Među prvima koji su usvojili ove novitete su Uber, online prodavnica Wish i turistička agencija Booking.com.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.