Android Pie i dalje ispod 0,1% udela


Dobro nam je poznata fragmentovanost Android platforme, o tome smo već u više navrata i sami pisali. Da se toj digitalnoj boljci ne nazire kraj svedoči i ovomesečni Google-ov izveštaj o zastupljenosti pojedinih verzija Android-a zaključno sa prvom nedeljom meseca septembra.

Iako je najnovija, deveta po redu verzija Android-a (Pie) već nekih mesec i po dana u opticaju još uvek nije dostigla kritičnih 0,1% korisnika, koliko je potrebno da bi ju Google uopšte uvrstio na svoj popis. Dodatni dokaz fragmentovanosti Android platforme je i podatak kako na kraju 2018. godine na prvom mestu Google-ove liste i dalje vlada Android Nougat koji je predstavljen pre dve godine, krajem avgusta 2016. Na dan 12. septembra, Android Nougat pokretao je 30,8% Android uređaja, što telefona, što tableta te ostalih uređaja temeljenih na Android-u.



Drugo mesto pripada još starijem Marshmallowu (2015.) koji je tog dana imao dosta visok udeo, od čak 22,7%. Na trećem mestu sa 19,2% nalazi se Lollipop – Android iz 2014. godine. Tek na četvrtom mestu nalazi se prošlogodišnja verzija Android-a – Android Oreo sa 14,6%. Lošiji od njega su još samo KitKat sa 8,6% (peto mesto), Jelly Bean sa 3,5% (šesto mesto) te Ice Cream Sandwitch i Gingerbread (sedmo i osmo mesto) sa po 0,3%, koji datiraju iz 2011. i 2010. godine.

Iako su do sada mnogi proizvođači telefona najavili nadogradnju većeg broja postojećih telefona na Android Pie, dotična se još čeka. Android Pie je do sada jedino službeno stigao na Pixele i Essential Phone. Androidu Pie u prilog ne ide ni to što će neki telefoni, poput Razer Phone-a 2, što tek trebaju da budu predstavljeni inicijalno stići sa starijim Android-om Oreo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.