Apple platio Irskoj zaostali poreski dug od 14,3 milijardi evra


Pre više od dve godine pokrenuta je istraga protiv Apple-a i njegove irske filijale zbog sumnje u utaju poreza, odnosno plaćanje istoga po stopama koje nisu u skladu sa zakonom. Evropska komisija je tada optužila Apple i Irsku da su posebnim dogovorima, koji nisu u skladu sa pravilima EU, ostvarivali značajne poreske olakšice ovoj kompaniji, a ona je zbog toga svoju dobit ostvarenu u drugim zemljama EU preusmeravala upravo u Irsku – i tamo plaćala najnižu moguću stopu poreza prema dogovoru starom preko 20 godina.

Nakon višemesečne istrage, pa čak i protivljenja Irske da joj se preraspodeli 13 milijardi evra Apple-ovog poreza, krajem prošle je godine postignut dogovor i Apple je pristao u da potpunosti namiri ovako izračunat dug.

Preksinoć je irski ministar financija Paschal Donohoe objavio, a poverenica EK za tržišno takmičenje Margrethe Vestager potvrdila, kako je Apple napokon platio Irskoj na založni (escrow) račun – u potpunosti, tokom posljednja dva kvartala – porrski dug dobijen u obliku ilegalne državne pomoći zajedno sa kamatama.

Ukupan uplaćeni iznos obuhvata 13,1 milijardi evra glavnice i 1,2 milijarde evra kamata, ukupno 14,285 milijardi evra. Sledom toga EU će odustati od sudske parnice. Irska uprkos uplati neće odustati od svoje žalbe u kojoj će pokušati da dokaže kako Apple-u nije davala ilegalne subvencije kroz poreske olakšice. Sav novac ostaće na založnom računu do službenog okončanja svih sudskih postupaka vezanih uz ovaj slučaj.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.