Apple prisvojio 62% dobiti ostvarene prodajom smartphonea


Iako Apple nije prodao najviše primeraka pametnih telefona, to ga nije omelo u prisvajanju najvećeg dela dobiti. Prema podacima kojima raspolaže Counterpoint Research, u drugom kvartalu ove godine, u Apple-ovu kasu se slilo 62% ukupne dobiti ostvarene u segmentu proizvodnje pametnih telefona.

Drugo mesto na ovoj listi zauzeo je Samsung, koji inače drži prvo mesto po broju prodatih primeraka. Njegov udeo u ukupnoj dobiti iznosio je 17%. Treći je Huawei, koji je nedavno pretekao Apple po broju prodatih primeraka, a u njegovu kasu se slilo 8% ukupno ostvare dobiti. Na četvrtom mestu nalazi se Oppo s 5%, a sledi ga Vivo s 4%, dok se na petom mestu smestio Xiaomi sa 3% udela.

Naravno, za ovoliku razliku u ostvarenoj dobiti između Apple-a i ostalih proizvođača zaslužna je struktura cena, jer su njegovi proizvodi u proseku skuplji od proizvoda ostalih kompanija, što direktno utiče na maržu, a time i dobit. Ali ipak, ovde osetimo razliku od vremena pre nekoliko godina kad su samo Apple i Samsung ostvarivali dobit, a ostali gubitak.



Isto tako je zanimljivo promotriti i vremenski period unazad tri godine u kojem je Apple ostvario otprilike isti procenat dobiti kao 2016. godine. Samsung-ov udeo je u konastantnom padu, dok je najveći rast ostvario je Huawei.

Vidljivo je da su se na listu dobiti upisale kompanije čiji su udeli pre nekoliko godina bili zanemarivi, a s obzirom da su se i one u međuvremenu isprofilirale, za očekivati je daljnji rast njihovih udela. Na primer, Huawei se serijom P20 prilično odmakao, kako ponuđenim kvalitetom, tako i cenom, što je rezultovalo osetnim rastom prihoda, i to onih sa najvećim udelom marže. Dodatni vetar u leđa bi mu trebalo dati skoro lansiranje Mate 20 serije, koja će biti predstavljena 16. oktobra.

Pored Huawei-ja, koji se cenom i kvalitetom prvi odmakao od ostalih kineskih proizvođača, tu su Oppo i Vivo, kao deo zajedničkog BBK koncerna, koji su nedavno najavili izlazak na globalno tržište. Isto tako ne treba zaboraviti da je Xiaomi nedavno izašao na berzu i postigao tržišnu kapitalizaciju u vrednosti 50 milijardi dolara.

Counterpoint Research ne spominje ostale kompanije iz razloga što je njihov udeo u ukupnoj dobiti zanemariv ili jednostavno zato jer ostvaruju gubitak.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.