DDoS napadi sve jači zbog IoT botnet mreža


Kompanija NexusGuard koja na tržištu nudi cloud usluge zaštite od DDoS napada napravila je analizu trendova na područiju DDoS napada u drugom kvartalu ove godine uporedivši pritom dobijene informacije sa trendovima zabeleženim tokom 2017. godine.

Iz izveštaja je vidljiv veliki porast intenziteta DDoS napada upravo tokom drugog kvartala ove godine (u odnosu na četvrti kvartal prošle godine). Porast intenziteta treba pripisati sve češćoj upotrebi botnet mreža sastavljenih od IoT uređaja.

Kao mete DDoS napada treba izdvojiti infrastrukturu vezanu za Svetsko fudbalsko prvenstvo koje se ovog leta održalo u Rusiji kao i razne poslovne subjekte koji se bave kriptovalutama.

Što se tiče zabeleženo prosečnog saobraćaja on se kretao od 4,10 Gb/s u drugom kvartalu 2017. godine pa do 26,37 Gb/s u drugom kvartalu ove godine. Što se tiče maksimuma, on se kretao od 63,70 Gb/s u drugom kvartalu prošle godine pa sve do 359 Gb/s u drugom kvartalu ove godine. Od svih zabeleženih napada onih sa saobraćajem manjim od 10 Gb/s bilo je 64,13%, dok su najčešće mete pronalažene u SAD-u i Kini.

Glavna sredstva za izvršenje napada bili su Satori (varijanta Mirai malwarea) te Anarchy botnet mreže, a korišćeni su propusti nultog dana na uređajima kao što je D-Link-ov DIE-620 router XiongMau IoT uređajima i Dasan routerima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.