Google Chrome je sa nama već 10 godina


Google je svoj prvi internet browser svetu predstavio pre 10 godina, 1. septembra 2008. godine. Istoga je dana na svojim stranicama objavio strip kojim pojašnjava sve prednosti njegove arhitekture – poput korišćenja "sandbox" tehnologije izolacije pojedinih procesa, i tome slično. Prva javno dostupna verzija Chrome-a, beta verzija za Windows, u distribuciju je puštena dana nakon toga, 2. septembra. Prva službena stabilna verzija Chromea stigla je u decembru iste godine.

Nedugo po pojavi Chrome je dobio simpatije korisnika svojom jednostavnošću i brzinom. Već za godinu dana u tržišnom je udelu prestigao Safari i Operu, a već tada primetan je njegov uticaj na kontinuirano sve lošiji Internet Explorer. Svog glavnog konkurenta, Mozillin Firefox, Chrome će po udelu prestići 2011. godine, a niti godinu nakon toga postaće popularniji i od Microsoft-ovog IE-a.



2010. godine Chrome je stigao na macOS, da bi se 2012. proširio i na Android i iOS. Od tada je, poslednjih šest godina, Chrome neprikosnoven kao vodeći internet browser u svetu, kako na desktopu tako i na mobilnim uređajima.

Rewnutno je aktivna stabilna verzija Chrome-a 68, a kroz nekoliko dana će postati dostupna i verzija 69, u kojoj se svim korisnicima sprema prelazak na novi dizajn, a iz Google-a nam za ovaj danas najavljuju i neko dodatno iznenađenje.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.