Google Play opet pod udarom cryptojackera


Izveštaj SophosLabovog istraživača Pankaja Kohlija, ukazuje da Google Play opet ima problema sa malicioznim aplikacijama koje u sebi sadrže alate pomoću kojih hardverske resurse naših gadgeta koriste za "kopanje" kriptovaluta za svoje džepove i to bez našeg znanja, osim što eventualno možemo osetiti da nam smartfon radi nešto sporije.

Iskorišćavanje tuđih uređaja za kriptorudarenje pod nazivom cryptojacking i dalje je jako zastupljeno među hakerima, pa se u Kohlijevom izveštaju spominje novih 25 malicioznih aplikacija koje su preuzete više od 120.000 puta, a sve su uspele da prođu sisteme zaštite i provere Google-a te se ispod radara provući u Google Play prodavnicu.

Sve aplikacije koriste takozvani "CPU throttling", odnosno prilagođavaju brzine rada procesora, kako bi se sprečilo da se uređaj pregreje i pokvari, kao i da se teže otkriju nakon što zaraze uređaj žrtve.

Većinu tih aplikacija Google je na dojavu SophosLaba uklonio iz Google Play-a, ali neke su još uvek dostupne za preuzimanje pa budite oprezni kod instaliranja nekog novog softvera ili igre.

Sami Cryptojackeri nisu previše opasni za vaše gadgete i neće vam stvarati prevelike probleme, ali kada vam "zakucaju" procesor, odjednom ćete otkriti da vaš Galaxy Note 9 radi poput procesora starog nekoliko generacija.

Kohloi navodi da je Google obavešten o tim aplikacijama još u avgustu ove godine, ali kako se čini, vrlo ih sporo istražuje i još sporije uklanja iz službene Google Play prodavnice.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.