Lažne vesti na Facebook-u u drastičnom padu


Sudeći prema studiji koju su sproveli istraživači Univerziteta u New Yorku i Microsoft Research-a, problem sa Facebook-ovim lažnim vestima u drastičnom je padu u odnosu na 2016. godinu kada je najveća društvena mreža najavila "rat" protiv izvora lažnih vesti. Istraživači su u studiji obuhvatili bazu od 570 web stranica koje su organizacije koje proveravaju tačnost informacija proglasile izvorima lažnih vesti.

Istraga je u obzir uzela količinu podela na Facebook-u i Twitter-u, pažljivo ih upoređujući iz meseca u mesec.

Rezultati studije upućuju da su podele lažnih vesti na Facebook-u pale za 65% u zadnje tri godine, što upućuje na to da su najveća društvena mreža na svetu i njenu algoritmi za prepoznavanje lažnih vesti sve uspešniji u otkrivanju lažnjaka.

Što se brojki tiče, to govori da su interakcije sa lažnim vestima sa tih sajtova pale sa 200 miliona mesečnih podela, lajkova i komentara iz 2016. na 70 miliona zaključno sa julom 2018.

Facebook je najavio da će od ovog meseca svoje sisteme za proveru tačnosti informacija proširiti na video filmove i fotografije, pomoću sistema za prepoznavanje teksta (OCR-a) i algoritama mašinskog učenja, kao i da će u postojeće sisteme uključiti nove alate za proveru tačnosti vesti.

Čitavu studiju možete pronaći na ovom linku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.