Otkrivena opasna ranjivost u svim Android-ima osim devetke


Konsultantska kompanija za računarsku bezbednost Nightwatch Cybersecurity, otkrila je ranjivost u operativnom sistemu Android koja se odnosi na sve verzije Google-ovog mobilnog operativnog sistema osim na Android Pie 9.

Opis ranjivosti je opisana detaljno u dokumentu CVE-2018-9489 koji možete pronaći na ovom linku, a istraživači misle da je Google neće popraviti.

Ukoliko bi hakeri iskoristili ranjivost, mogli bi da dođu do imena Wi-Fi mreža, lokalnih IP adresa, informacija o DNS serverima i MAC adresa, što bi im otvorilo put ka znatno malicioznijim aktivnostima, uključujući geolociranje specifičnih meta i napade na lokalne mreže.

Istraživači su o ovome obavestili Google još u aprilu ove godine, ali on je jedino rešio problem u najnovijem OS-u Android 9 Pie. Nightwatch Cybersecurity misli da Google neće zakrpiti starije verzije operativnog sistema, jer bi u njima morao napraviti značajne promene u API-ju, što za sada ne namerava da učini.

Jedini način zaštite je stoga da svoj uređaj nadogradite na Pie (ako možete), ali to je puno lakše reći nego učiniti, jer mnogi proizvođači tek planiraju nadogradnju na novi OS, a još ih je više koji uopšte neće nadograđivati svoje uređaje koji rade na starijim verzijama Android-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Pretpostavio sam...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.