Recenzija: Samsung Galaxy Note 9


Kao što smo navikli, Samsung svake godine ima dva flagshipa - prolećni iz S i jesenji iz Note serije. Isto tako se svake godine oduševimo S serijom, a onda Note pokaže da sve to može još bolje. Da li je tako i sada?

Note 9 dolazi kao direktni naslednik prošlogodišnjeg modela Note 8. Za njega smo imali par primedbi koje je Samsung ove godine rešio. Za početak, čitač otisaka prstiju je niže, što je i logičnije jer nema svako šaku džina.

Iako smo mislili da će jedan loš trend zahvatiti i Samsung, ono sa zubima i izbacivanjem 3,5 mm audio jacka, srećom se to nije desilo. Uređaj je zadržao prošlogodišnji dizajn sa tek minimalno promena na bolje.

Novosti je puno, pa krenimo redom...

Specifikacija
- Ekran: 6,4″ Super AMOLED, 2960 x 1440, 516 ppi
- SoC: Samsung Exynos 9810
- CPU: 4×2,7 GHz Mongoose M3 + 4×1,8 GHz Cortex-A55
- RAM: 6/8 GB GB
- Interna memorija: 128/512 GB, microSD do 512 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, DeX, USB-C 3.1, USB OTG, NFC, 4G
- Kamera: 12 MP f/1,5-2,4, OIS, DPAF + 12 MP f/2,4 OIS, 4K 60 fps, 720p 960fps
- Prednja kamera: 8 MP/QHD f/1,7
- Baterija: 4000 mAh
- Brzo / bežično punjenje: Da / Da
- Operativni sistem: Android 8.1 Oreo


Plus
- Dizajn i kvalitet izrade
- Najbolji ekran
- S Pen bez konkurencije
- Vrhunske kamere
- Autonomija baterije iznad proseka

Minus
- Edge ekran je podložan oštećenjima
- Cena


Dizajn i kućište

U odnosu na prošlogodišnji model, Note9 ne donosi nikakvu bitnu razliku u dizajnu, toliko da na prvi pogled ne možete da shvatite gde je razlika. Na drugi pogled, kada okrenete uređaj na zadnju stranu, odmah ćete videti drugačiji raspored - čitač otiska prsta preselio se ispod kamera. Novost su i boje, pa tako sada pored standardne crne imamo i (po nama) najlepši plavi model sa žutom olovčicom, ali i boju bakra i ljubičastu. Nama je zapao upravo taj roze-ljubičasti model (pravog naziva Lavender Purple).

Bez obzira koliko slično izgledali, Note 9 i Note 8 se ipak razlikuju – dimenzijama. Note 9 je za 0,6 mm kraći, 1,6 mm širi i 0,2 mm deblji od Note-a 8, što ćete primetiti isključivo ako ste prošlogodipnji model zadnjih godinu dana intenzivno koristili.

Na poleđini ponovo imamo staklo, što smartphone inače čini krhkim, ali je barem manje klizav od bilo kojeg izrađenog od brušenog aluminijuma. Iz ovog razloga je teško reći koja je varijanta na kraju zapravo podložnija oštećenjima. Uređaj od stakla je manje klizav, zbog čega je manja verovatnost da će vam ispasti, dok je onaj od aluminija klizaviji, ali je zato verovatnije da će preživeti pad. Bilo kako bilo, svakako savetujemo da kupite barem silikonsku maskicu, a ima ih već za jedan dolar, a možda i neku skuplju, jer ćete tako uštedeti i do 30.000 dinara za novi ekran, ako vam nedajbože jednom ispadne na beton.

Dodatni problem sa Edge ekranom je ostao. Naime, čak i u silikonskoj maskici, takav ekran je više podložan oštećenjima nego ravni, zbog čega će biti potreban dodatni oprez. U tu svrhu možda ne bi bilo loše nabaviti preklopnu futrolu koja će ga štititi sa svih strana, što za sobom, naravno, poteže dodatne akcije, no to je sada neka druga priča.

Ista stvar je ostala i s fizičkim tipkama. Na desnoj strani imamo power, dakle onu za uključivanje, dok se dvostruka tipka za podešavanje glasnoće na većini Samsung-a nalazi na levoj strani, što samo po sebi možda i ne bi bio problem da umesto nje često ne pritisnete Bixby tipku. Samsung očito ne namerava tek tako da odustane od sopstvenog osobnog asistenta, pa mu je u najnovijoj verziji dodao i neke nove mogućnosti, ali s obzirom da ga ne možete koristiti na srpskom jeziku, većini će njegova tipka predstavljati samo smetnju. Bixby se ne može isključiti sistemski, već samo preko nezvaničnih aplikacija sa Google Play-a, koje osim isključivanja mogu da mu dodele neku korisniju funkciju, recimo otvaranje kamere ili neke aplikacije koju često koristite.



Povećanje dimenzija, uglavnom zbog jače baterije, nužno je rezultovalo i povećanjem mase i probijanjem psihološke granice od 200 grama. U svakodnednom radu ovo neće predstavljati problem, a istini za volju, postoje i osetno teži uređaji, s realno manjim mogućnostima.

Za izradu uređaja, Samsung koristi metalni okvir kao osnovu, i staklenu poleđinu, koja ove godine zbog specifičnosti izrade manje prima otiske prstiju.

Senzor otiska prstiju je relativno mali, ali nema problema sa očitavanjem i brzinom. Radi sve odlično baš kao što je i očekivano. Ova tehnologija je već uveliko sazrela, tako da je sledeći izazov napraviti senzor jednakog kvaliteta, ali ispod ekrana.

Ovde spomenimo i skener irisa oka kao još jednu biometrijsku sigurnost, koja radi izvrsno, a tu je i face unlock. Note 9 donosi i kombinovanu upotrebu prepoznavanja lica i irisa oka, što ukupnu bezbednost podiže za još jednan nivo. Ovi senzori se nalaze na vrhu prednje strane zajedno sa selfie kamerom i telefonskom slušalicom, koja je ujedno i spoljni zvučnik, dok se drugi smestio na dnu, u društvu sa USB-C ulazom i što će mnogima biti od velike važnosti – 3,5 mm audio jackom, koji nije nestao.

Ekran

Note 9 dolazi sa 6,4-inčnim Super AMOLED-om najnovije generacije, koji jednostavno traži da gledate u njega, a posebno crnu boju, koja je sada još malo crnja nego na prošlogodišnjem modelu. Isto tako, setimo se da je Note 8 imao 6,3-inčni ekran, tako da je ovaj malo veći, što naravno, golim okom nećete primetiti. Rezolucija iznosi 2960 x 1440 px, što odgovara odnosu 18,5:9. Kad uređaj otpakujete i prvi put uključite, zadata rezolucija je 1080p, ali u podešavanjima je možete povećati na 1440p ili smanjiti na 720p.

Zakrivljeni ekran na ivicama (Edge) vremenom je postao Samsung-ov zaštitni znak, vrhunski je izrađen i predstavlja estetski dragulj. Ali, s druge strane, ovakav tip ekrana je podložniji oštećenjima od bilo kojeg ravnog, što je objektivan nedostatak. Zakrivljeni ekran negativno deluje i na rukovanje, tj ukupnu ergonomiju, što, istini za volju, možemo svrstati u subjektivnu kategoriju. To samo po sebi ne bi predstavljano problem, ali u kombinaciji sa olovkom često zna da bude nezgodno, jer nikad ne znate kada će skliznuti sa ivice, odnosno trebaćete da pazite do koje pozicije pišete, za razliku od starijih, ravnih Note-ova, gde je ta granica bila jasno definisana.



Apsolutno nema nedoumica koji ekran je najbolji. Samsung-ovi AMOLED ekrani su svake godine sve bolji i bolji, a to je još prošle godine potvrdio Apple, uzevši njihov ekran za svoj iPhone X. Ista situacija se desila i ove godine. Prema DisplayMate-u, Note 9 ima još bolji ekran, razlika je vidljiva u odnosu na Note 8, pa čak i na S9 i S9+ dvojac, što su pokazali testovi.

S Pen

Novi S Pen donosi dosta mogućnosti. To više nije samo običan komad plastike za crtanje. Istina, godinama je on napredovao, ali ove godine je taj napredak najviše vidljiv.

Najnoviji skok slobodno možemo nazvati kvantnim, jer je S Pen umesto pasivnog, postao aktivni dodatak Note-u. U njega je ugrađen "Low Energy" Bluetooth, putem kojeg održava vezu sa uređajem. Ovo mu omogućava da ga koristite kao daljinski upravljač za kontrolu muzike (start-stop), što možda i nije funkcija koju ćete često koristiti, ali ono što sigurno hoćete daljinska aktivacija aplikacije kamere i okidanje.

Zamislite samo koliko ste puta želeli da okinete grupni (ili obični selfie) sa određene daljine i u tu svrhu koristili vremenski ograničen samookidač. Sada se možete nameštati koliko želite i sliku okinuti tipkom na S Pen-u. Pored aktiviranja aplikacije i okidanja, S Pen-om možete menjati odabir prednje ili zadnje kamere.



Sama tipka raspoznaje obični, dugi i dvostruki klik, a pored navedenih funkcija, pomoću S Pen-a možete upravljati još galerijom, gde će pritisak na tipku omogućiti listanje fotografija, ali i snimati zvučne zapise u odgovarajućoj aplikaciji. Tu je još i posebna funkcija namenjena PowerPoint prezentacijama, što svakako može biti korisno kad je uređaj spojen na veliki ekran, poput monitora, TV-a i sl. I YouTube aplikacija podržava S Pen, i to na način da daljinskim putem pauzirate i pokrećete video, što može biti korisno ako ležite na kauču ili kad je uređaj spojen na spoljni monitor.



Što se tiče napajanja, S Pen se puni kada se nalazi u uređaju, što je vrlo zgodno rešenje, jer još jedna stvar koja se mora puniti u današnjem načinu života jednostavno ne bi dolazila u obzir. Kad je S Pen u telefonu, uređaj ga napuni za otprilike 40 sekundi, a kapacitet njegove baterijice dovoljan je za čak 200 klikova ili 40 minuta boravka izvan kućišta. Da ne bi bilo zabune, kad se isprazni, i dalje ga možete normalno koristiti za pisanje, uostalom kao i na prethodnim generacijama.

Ono što ne smemo zaboraviti da spomenemo jeste da je S Pen i ergonomski bolji od onog na Note-u 8. Naime, vidljivo je duži, što će svakako olakšati pisanje svima, pa i onima sa većim rukama, a zbog baterije je i za oko 3 grama teži, što možda neće primetiti na prvi dodir. Umetnicima, odnosno svima onima koji su sposobni da nacrtaju nešto više od crtica i slova, biće zanimljiv podatak da S Pen raspolaže sa čak 4096 različitih nivoa pritiska kao i Note 8.

Još jedna bitna stavka u ovoj priči je otvaranje API-ja prema trećim proizvođačima. Samsung će izdati SDK za tipku S Pen olovke, pa će tako i nezavnsni developeri moći da razvijaju softverska rešenja sa podrškom za nju, odnosno daljinsko upravljanje koje će moći implementirati u sopstvene aplikacije.

Ukupno gledajući, oni koji vole S Pen, odnosno oni koji su ga svih ovih godina koristili, biće izuzetno zadovoljni novim, osetno upotrebljivijim komadom hardvera, a oni koji nisu, možda će pronaći razlog da počnu da ga koriste.

Hardver

Note serija uvek dolazi sa trenutno najboljim dostupnih hardverom, a u ovom slučaju to je Samsung-ov Exynos 9810 procesor, kojeg smo upoznali na modelima Galaxy S9 i Galaxy S9+. Sadrži četiri 2,7 GHz Mongoose M3 i četiri 1,8 GHz Cortex-A55 jezgra, te Mali-G72 MP18 grafički koprocesor. Za američko tržište ponovo je zadužen Snapdragon 845, a razlike u performansama u odnosu na Exynos su praktično zanemarive.

E sad, količina RAM-a zavisi od varijante uređaja koju izaberete. Početni model dolazi sa 128 GB interne memorije u kombinaciji sa 6 GB RAM-a, a u ponudi je i verzija sa neverovatnih 512 GB prostora u kombinaciji sa 8 GB RAM-a. Malo je reći da dobar deo ličnih računara u svetu danas još uvek raspolaže sa isto ili manje RAM-a, kao i skladišnog prostora na SSD diskovima.

Ovih 512 GB će mnogima biti overkill, jer malo je onih koji će zaista iskoristiti pola terabajta, a razlika u ceni nije baš mala, ali s druge strane, svakako će biti onih koji će veću količinu videa snimati u 4K rezoluciji, pa će im dobro doći malo rezerve.

Za normalnu upotrebu svakako je primereniji 128 GB model, što takođe nije malo. Do juče je velika većina top modela započinjala sa 64 GB, a još uvek postoje i oni sa 32 GB. Ako pitate nas, 128 GB je novi standard za top modele i tako će ostati neko vreme, a dobro je što je Samsung u ovom modelu tu količinu predstavio kao minimum. Naime, teško je očekivati da će svi proizvođači odjednom primeniti ovu logiku, jer je Samsung-u to realno lakše, budući da sam proizvodi memorijske module, dakle ne treba da ih kupuje od drugih proizvođača.



Ako vam je baš potrebno puno memorije, čak i onih 512 GB, tu je mogućnost proširenja microSD karticama do 512 GB, pa tako možete imati ceo jedan terabajt prostora u telefonu.

6 GB RAM-a već je neko vreme standard u najvišoj klasi, što je dostatno i najzahtevnijim korisnicima. 8 GB u 512 GB modelu verovatno nećete osetiti kao razliku u odnosu na 6 GB, ali rezerva snage nikad nije na odmet, pogotovo u ovakvom uređaju. Štaviše, ovaj model zaista drži sve otvorene aplikacije u radnoj memoriji, dakle nema agresivan memory management kao što je to znao da bude slučaj na nekim prethodnim modelima, kako Note, tako i S serije. Tokom testa uspeli smo da držimo i 30 aplikacija u pozadini koje su bile odmah dostupne.

Novost koju Note 9 donosi je novi water-carbon rashladni sistem s tri puta širim bakrenim cevima, koje sada brže i bolje raspoređuju toplotu unutar celog kućišta. Rezultat je osetno manji stepen zagrevanja, čime ostvaruje doslednost u radu i performansama, a ne treba zanemariti ni faktor bezbednosti.

Povezivanje

Jedna od stvari na koju ne treba trošiti previše reči jeste prijem signala. Kao i uvek kod Samsung-ovih telefona, prijem svih vrsta signala je odličan, a od načina povezivanja dostupno je apsolutno sve što možete zamisliti. WiFi u svim oblicima, A-GPS, Bluetooth, USB-C 3.1, USB OTG, NFC, 4G... Novina je i podrška za DeX.

Za one koji ne znaju, Samsung za svoje top modele u zadnjih godinu i po nudi tzv. DeX station, dodatak pomoću kojeg svoj uređaj možete (uslovno rečeno) pretvoriti u stolni računar. Međutim, Note 9 za tu svrhu ne treba nikakav posebni dodatak, već samo USB-C -> HDMI (DisplayPort) kabal, kojeg ćete spojiti sa monitorom ili televizorom. Naravno, za bavljenje ovim sportom trebaće vam i Bluetooth tastatura, a ekran uređaja će vam poslužiti kao trackpad (umesto miša). Najvažnija stavka u svemu je što cela stvar sada radi puno bolje i pouzdanije.

Naš testni primerak ima dva ulaza za SIM karticu, a takav je i u (slobodnoj) prodaji. Ovde napomenimo da druga SIM kartica koristi hibridni ulaz, što znači da u slučaju njenog umetanja, nećete moći da koristite memorijsku karticu.

Na kraju, dodajmo podatak da u prodajnom paketu dolaze izvrsne AKG slušalice, možda i najbolje koje stižu besplatno uz telefon, brzi punjač i dva USB adaptera za spajanje memorijskih stickova i drugih dodataka.


Softver i interfejs

Iako je već uveliko spreman Android 9 Pie, Note 9 dolazi sa Oreom. Naravno, nadogradnja će doći, ali ono što nikako ne bismo voleli da vidimo je ponavljanje situacije sa Note-om 8 koji je stigao sa Nugatom, a Oreo je počeo da dobija dobrih sedam meseci nakon početka prodaje.

S druge strane, znamo da je situacija sa nadogradnjama Android-a sve gora i gora, pa na ovakve stvari više ni ne reagujemo. I dok će jedan deo korisnika tražiti brend sa najbržim nadogradnjama, drugi će se pomiriti sa situacijom i strpljivo čekati. Korisnici Note-a u po pravilu spadaju u ovu drugu grupu, jer im je funkcionalnost zbog koje su ga kupili dostupna odmah, a nove Google-ove dodatke uvek mogu pričekati. Uostalom, u neku je ruku čak je i bolje da nadogradnja kasni, nego da stigne polovično odrađena, nakon čega se povlači, a korisnici dobiju samo probleme.

Note 9 stiže sa Oreom, konkretno Android-om 8.1. Naravno, Samsung ne bi bio Samsung da izvorni Android ne prekrije svojom Samsung Experience nadogradnjom interfejsa. Od nekadašnjeg TouchWiza, kojeg su mnogi doživjavali kao presporog, Samsung je prošao dug put, pa je tako najnoviji softver fino popeglan i radi prilično brzo i fluidno. Ne možemo reći da je najbrži na tržištu, jer će čisti Android uvek raditi brže, ili neki sa minimalnom intervencijom u interfejs (kao kod OnePlus-a), ali razlike u brzini su minorne, pa će većini korisnika biti zanemarive.



Nekih bitnih promena u odnosu na prethodni model i nema. Sve funkcije su i dalje tu, a neke, poput Notes aplikacije su unapređene. Generalno, radi se o softveru koji je identičan kao na S9, sa dodatkom aplikacija i funkcija za S Pen.

I dalje možete da crtate po zaključanom ekranu, napravite screenshot i po njemu crtate, šaljete Live poruke (sada je pored GIF-a omogućeno i čuvanje MP4 fajla), tu je i bojanka kao, učenje crtanja...



Jedna od stavki koje prilično dobro funkcionišu je Secure Folder, koja je zaštićena od znatiželjnih pogleda svih koji vole da vam čačkaju po telefonu, a ne treba zaboraviti ni Knox - jedan od najboljih kriptovanih sistema za poslovne i bilo kakve korisnike koji rade sa poverljivim i osetljivim podacima.

Još jedna super stvar koju ovde moramo spomenuti je jedan vredan poklon. Ukoliko igrate Fortnite, uz Note 9 dobijate Galaxy skin ukoliko se prijavite sa njega do 31.12.2018. i odigrate tri gejma. Ovaj skin može da se aktivira samo jednom po uređaju i trenutno je redak. Ukoliko ne igrate, stvar je otišla toliko daleko da ljudi prodaju ovaj skin za 200 i više dolara na eBay-u, pa eto načina da vratite deo uloženog u novi Note 9.

Nakon svih ovih pohvala, moramo nešto da kritikujemo, a to je integracija Samsung-ovog ličnog asistenta Bixby u ceo sistem, čije je tragove moguće naći na mnogim mestima, kao npr. u aplikaciji kamere. Radi se o iritantnom ličnom asistentu, kojeg Samsung forsira iz istog razloga kao i sopstvenu nadogradnju interfejsa, jer želi da se distancira od Google-a i njegovog asistenta. Ali ipak, Bixby je u najnovijoj verziji doživeo određene nadogradnje i poboljšanja, ali s obzirom da nije dostupan na srpskom jeziku, nećemo se previše baviti njime, uostalom, kao ni Google-ovim asistentom. U slučaju da dobro vladate engleskim, Bixby u mnogim situacijama može da bude od pomoći, ali ne očekujte čuda.

Kamera

Note 9 dolazi sa praktično istom kamerom kao S9/S9+ telefoni. Radi se o dve 12 MP kamere sa (1.4µm veličina piksela), od kojih jedna ima širokougaono sočivo i promenjivi otvor blende od f/1.5 do f/2.4. Druga je telefoto, dakle ona zadužena za (2x) optički zoom, ali sa fiksnim f/2.4 otvorom blende, a važno je znati da su obe optički stabilizovane. O ovom konceptu kamere već smo naširoko pisali u recenziji modela S9 i S9 Plus, a razlika u odnosu na njih je novi AI sistem prepoznavanja scena i subjekata, nazvan Scene Optimizer. Dakle, kad uređaj sa uključenom kamerom okrenete prema objektu, on će ga pokušati prepoznati i podesiti sve potrebne parametre. Selfie kamera sa prednje strane donosi 8 MP senzor i f/1.7 otvor blende, dok je veličina piksela u njoj nešto manja i iznosi 1,22 µm.

Skladno napretku kamere sa hardverske strane, Note 9 je dobio i prerađenu aplikaciju, koja sada nalikuje onoj na modelima Galaxy S9 i S9+. Ako uređaj držimo vodoravno, načini snimanja se nalaze na levoj strani, dok na desnoj možete koristiti neke od podešavanja, ali i ući u meni sa podešavanjima. U samom tražilu moguće je odabrati 2x povećanje, dakle koristiti telefoto sočivo i vratiti na širokougaonu.

Pored automatskog načina, tu su još Panorama, Video, Super slow motion video, Live fokus i Pro način, u kojem se možete ručno poigrati brzinom zatvarača, podešavanjem ISO vrednosti, dužinom ekspozicije i balansom bele boje. Naravno, većinu fotografija ćete verovatno okinuti u automatskom načinu jer on daje mogućnost korišćenja spomenutih AI čarolija.

Kao što je već rečeno, obe kamere su optički stabilizovane, što znači da neće biti podrhtavanja videa ako u nekom trenutku zumirate, što je na mnogim uređajima još uvek slučaj. Ponuđene rezolucije kreću se od 720p, koja će zauzimati najmanje prostora, pa sve do 4K, s tim da za 1080p i 4K možete birati želite li 30 ili 60 fps frekvenciju, s napomenom da u 4K 60 fps načinu nije dostupna stabilizacija.

Zadato podešavanje za snimanje videa namešteno je na H.264 codec, a ukoliko to želite, možete odabrati i HEVC, odnosno H.265 codec, koji je novijeg datuma i donosi bolju kompresiju, što rezultuje manjim video datotekama, bez gubitka na kvalitetu snimljenog materijala. Nedostatak ovog codeca je što još uvijek ne podržan od strane nekih video playera i online video servisa.



Što se tiče kvaliteta fotografija, ona je očekivano odlična, jer je ovo definitivno jedna od najboljih kamera dostupnih na tržištu. U idealnim uslovima imamo vrlo veliku količinu detalja za jednu 12 MP fotografiju, što je rezultat relativno velikog senzora. Promenjivi otvor blende osigurava brzo prilagođavanje u automatskom načinu, pa su i fotografije nastale u slabijim uslovima osvetljenja, zapravo izvrsne. AI mogućnosti prepoznavanja su tu. Kamere prepoznaje do 20 različitih tipova scena i motiva: hranu, životinje, pejzaže, izlazak ili zalazak sunca, plaže i još puno toga.

Video snimljen ovom kamerom svakako spada u sam vrh kad je kvaliteta u pitanju. Optička stabilizacija odlično odrađuje posao, a posebno treba pohvaliti i stabilizaciju telefoto sočiva, što je, istini za volju, premijeru doživelo na Note-u 8, ali mnogi konkurentski modeli se baš i ne mogu pohvaliti ovom mogućnošću.

Jedna od najzanimljivijih funkcija kamere je tzv. Super Slow Motion za snimanje 720p 960 fps videa. Note 9 omogućava snimanje 0,4 sekunde u ovom načinu, što je dvostruko više od 0,2 u Galaxy-ju S9 i S9+. Ovaj video trebate da počnete da snimate odmah, dakle čim se akcija pojavi u kadru, a kad sve bude gotovo, ceo isečak će biti dug 14 sekundi, od kojih je 12,8 usporeno, što je malo atraktivnije od dvostruko kraćeg na S9. Softver kamere nudi i uređivanje ovakvog videa, kojeg možete skratiti, ili mu dodati efekte u obliku zvučnih zapisa, odnosno muzike.

Spomenimo i prednju kameru koja je odlična, rezolucija je 8 MP, može da snima QHD rezoluciji, a odlična stvar je otvor blende od f/1,7, što garantuje odlične fotografije i u uslovima lošeg osvetljenja.

U nastavku slede primeri fotografija i videea. OneDrive kompresuje fotografije i videe u pregledu, tako da preporučujemo da ih preuzmete pa pogledate.



Baterija

Samsung Galaxy Note 9 dolazi sa baterijom kapaciteta 4000 mAh, što je najviše u jednom Note-u ili bilo kojem Samsung-ovom flagshipu uopšteno. Razlika u odnosu na Note 8, koji dolazi sa 3300 mAh je nominalno velika, a dobrim delom i u odnosu na S9+, koji donosi 3500 mAh.

Samsung ovu bateriju reklamira kao "celodnevnu", što će se može protumačiti kao skromno. Time verovatno želi da da do znanja da je svestan da malo kome baterija danas traje ceo dan, pogotovo zahtevnim korisnicima, ali opet je teško generalizovati, jer svi imamo drugačije navike i potrebe.

Naravno, ako krenemo od pretpostavke da je kupac Note-a 9 prilično zahtevan korisnik, 4000 mAh baterija će ga svakako poslužiti više nego 3300 mAh u Note-u 8, ali ipak nemojte očekivati drastičnu razliku. Ukupno gledajući, bolja je za nekih 15-20%, što je, naravno, odokativna ocena, jer u različitim situacijama dolazimo i do različitih merenja.

Mi smo generalno jako zadovoljni trajanjem baterije i možemo slobodno da kažemo da se radi o najboljoj autonomiji koju smo do sada testirali, barem što se tiče Android uređaja. Odlična optimizacija i veliki kapacitet, definitivno su uticali na to da igranje Fortnite-a, četovanje i pregled Instagram feeda traje duže nego uobičajeno.

Priloženom brzom punjaču potrebno je oko 1:45 h da bateriju napuni od 0 do 100%, što je, istini za volju brzo, ali osetno sporije od OnePlus-a 6, koji je napuni za oko sat vremena, a videli smo da i Huawei po tom pitanju stoji bolje. Bilo kako bilo, ukupan utisak u ovom poglavlju je definitivno pozitivan. Baterija je izdržljivija, a to što je brzo punjenje malo sporije od najbržih, ne treba shvatati tragično, jer je, s druge strane, osetno brže od onog na iPhone-u, gde pored cene uređaja, morate dodatno platiti za taj, uslovno rečeno, brzi punjač.

Utisak

Note serija je uvek donosila najviše i najbolje, jednom rečiju nešto najkompletnije za zahtevne korisnike. Iako ne deluje da ove godine ima puno promena, stvar je potpuno drugačija. Bolji procesor, više memorije, bolji ekran, bolje kamere i natprosečna autonimoja, a možda najbitnije, S Pen sa funkcionalnostima koje ne nudi nijedan drugi stylus.

Jedina stvar koju novi Note povezuje sa starim je dizajn, iako je i na tom polju vidljiv napredak, barem u slučaju pozicije čitača otisaka prstiju, koja je sada logičnija, ali i celoj pozadini osigurava simetričan i uopšteno finiji izgled. Čak je i ekran mrvicu narastao, ali ono što je daleko važnije je njegov kvalitet prikaza, koji je sada još bolji, dubljih boja i svetlija na dnevnom svetlu.

Kamera je pozajmljena sa S9, ali je dobila i nekolicinu novosti, od kojih je najatraktivnija udvostručeno vreme snimanja Super Slow Motion videa. Ovo je jedna od funkcija koju ćete definitivno zavoleti, što znači da biste i ovih 128 GB memorije mogli brzo napuniti. Ostali aspekti kamere odgovaraju onima na Galaxy-ju S9 Plus, s dodatkom AI mogućnosti za foto entuzijaste i kreativce, ali i zvezde Instagrama.



Note 9 je uređaj koji definitivno nema konkurenciju. Možda će neki zameriti zbog zakrivljenih ivica, ili zbog bukvalno nemogćeg korišćenj auređaja jednom rukom, ali to je Note, ukoliko ga želite, morate se priviknuti na njegovu veličinu.

Ako vam budžet ne predstavlja problem, Note 9 je najbolje što u ovom trenutku Android tržište nudi, a donosi i najveću međugeneracijsku razliku u Note seriji do sada. Uređaj je, naravno, dostupan i kod operatera, tako da lakše možete naći neku svoju račinicu, posebno ukoliko već trošite jako puno na telefonske račune.

Uređaj na test ustupio: Samsung

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    Kupio sam ga medju prvima, jedva sam se oprostio od para, ali sad ne zalim jer je telefon stvarno extra


  2. pedja kaže,

    napravite uporedni test note 8 i note 9


  3. Анониман kaže,

    Jel istina da prepoznaje jacinu pritiska?


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.