Apple kreće u borbu sa neovlašćenim serviserima


Iako Apple-ovi računari nikada i nisu bili posebno jednostavni za servisiranje, uskoro će postati još teži, gotovo nemogući ukoliko niste zaposleni u nekom od ovlašćenih servisa. Naime, internets stranica MacRumors otkrila je dokument koji je bio namenjen njihovim autorizovanim pružaocima usluga.

U dokumentu stoji kako će uskoro Apple zabraniti popravak iMac-a Pro i MacBook-a Pro 2018 neovlašćenim servisima. Razlog tome je čip T2 koji kako navode u Apple-u sadrži dosta bezbednosnih funkcija koje su od ključne važnosti kako za kompaniju tako i za krajnjeg korisnika. Do sada je Apple-ove računare mogao popravljati svaki iole veštiji serviser, ali ubuduće će to moći da rade samo oni koji su zaposleni u nekom od ovlaštenih servisa jer će im za dovršetak servisa biti potreban poseban softver.

Reč je o softveru za dijagnostiku (Apple Service Toolkit 2 (AST 2) System Configuration Suite) kojeg će biti potrebno pokrenuti na računaru nakon popravke kako bi softver potvrdio da je servis odrađen u od strane ovlašćene osobe. U slučaju da serviser slučajno ili namerno propusti ovaj korak sistem neće biti funkcionalan, a popravak će se smatrati nepotpunim.

Ako ste vlasnik MacBook-a Pro (2018) u neovlašćenim servisima više nećete moći popravljati ekrane, TouchID, matičnu ploču i gornji deo kućišta koji sadrži tastaturu, bateriju, trackpad i zvučnike (ostalo za sada možete). Ako ste nekim slučajem uspeli da naavite iMac Pro znajte da morate potražiti ovlašćeni servis kada se ukaže potreba za servisiranjem matične ploče ili flash prostora za skladištenje, ostale delove za sada možete servisirati bilo gde.


Kako je reč o softverskoj zaštiti čini se kako je ista tek samo najavljena, ali ne i aktivna. Naime, iFixit je testirao navode iz dokumenta i za sada im je MacBook Pro 2018 i dalje potpuno funkcionalan iako nakon servisa nisu pokrenuli Apple-ov softver za dijagnostiku.

Za sada su ovim dokumentom i odlukom pogođena samo dva uređaja, ali kako se ubuduće na tržištu budu pojavljivali novi modeli sa T2 ili novijim čipovima biće ih i više.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.