Apple predstavio novi MacBook Air, Mac mini i iPad Pro

Danas je, na šarenim pozivnicama najavljenoj prezentaciji, Apple u New Yorku predstavio ponešto novog hardvera za ovu sezonu. Event je otvoren uvodnim govorom Tima Cook-a koji je najavio kako će na ovom događaju biti reči o proizvodima namenjenima najkreativnijim korisnicima. Evo što nam je, dakle, Apple pripremio za ovu sezonu.

MacBook Air

Prvi na redu bio je novi MacBook Air, jedan od najpopularnijih predstavnika ove linije računara. Od sada će Air dolaziti sa Retina ekranom (sa istih 13,3 inča ali i 4 miliona piksela), što je nadogradnja koja se dugo očekivala. Na njemu će od priključaka biti tek ulaz za slušalice i dva USB-C Thunderbolt priključka. Okvir ekrana biće tanji, a staklo ekrana protezaće se od ivice do ivice.



Od ostalih noviteta biće tu Touch ID senzor otiska prsta unutar tastature, a Apple-ovci kažu kako su svi ostali delovi Air-a nadograđeni – od tastature, trackpada, zvučnika, te naravno procesora, SSD diskova, te baterije koja omogućava rad ili gledanje filmova do čak 13 sati.

Zanimljivo, kućišta svih Air-ova od sada će biti izrađena od 100% recikliranog aluminija, dobijenog po procesu koji je Apple razvio samo za ove svrhe. Novi MacBook Air zauzima 17% manje volumena od prethodnika, tanak je 15,6 milimetara, i teži oko 1,25 kilograma. Dolaziće u dvije boje, srebrnoj i rose gold, a cene mu kreću od 1.199 dolara za osnovnu konfiguraciju. Na tržištu će se naći već 7. novembra.


Mac mini

Na oduševljenje mnogih Apple je odlučio ove godine da predstavi i naslednika Mac mini računara. Od sada će najmanji Mac stoni računar u prepoznatljivom kućištu dolaziti u tamnosivoj boji, s četverojezgrenim i šesterojezgrenim procesorima, sa čak do 64 GB radne memorije (osnovni model imaće 8 GB), SSD diskovima, te svim priključcima koji korisnicima mogu zatrebati.

Cena za osnovnu konfiguraciju će biti 799 dolara, a u prodaju takođe stiže već sledeće nedelje.

iPad Pro

Apple je prošle godine prodao više iPad-a nego što je bilo koji drugi proizvođač prodao laptop računara. To ovaj tablet čini ne samo najpopularnijim tabletom nego i laptopom na svetu.

Novi iPad Pro je sve ono što smo prema leakovima i očekivali. Potpuno novi tablet, tanji i sa manjim okvirom ekrana, ekranom sa zaobljenim uglovima, bez Home dugmeta, s Face ID sistemom, te dizajnom kućišta ponešto sličnim iPhone-u 5. Liquid Retina LCD ekran je sličan onome na iPhoneu XR, a u kućište iste veličine stao je, umesto 10,5-inčni, 11-inčni ekran.

Veći model, onaj od 12,9 inča, zadržao je dijagonalu ekrana ali je značajno smanjio veličinu kućišta, pa dolazi uz 25% manji volumen od prethodnika.



iPad Pro pokreće A12X Bionic čip, izrađen na 7-nm tehnologiji sa 10 milijardi tranzistora. Ovaj čip donosi 8 jezgri CPU-a i 7 jezgri GPU-a, što donosi i do 90% brži rad nego kod prethodnika, gleda li se višejezgreni rad, te dvostruko brže izvođenje grafičkog podsistema, što omogućava izvrsne performanse sa aplikacijama koje koriste proširenu stvarnost.

iPad Pro će imati USB-C priključak umesto Lightning-a, što će mu omogućiti priključivanje raznih hardverskih dodataka, spoljnih ekrana rezolucije do 5K ili pak – iPhone punjača.

Nova generacija iPada Pro koštaće od 799 dolara (11") te od 999 dolara (12,9").


Apple Pencil
Apple-ov stylus je u svojoj drugoj generaciji potpuno redizajniran. Magnetski se spaja na iPad Pro, a dok je tako postavljen na njega automatski se i puni. Podržavaće i geste za upravljanje raznim funkcijama unutar aplikacija, kao što se i pretpostavljalo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.