Britanija bi mogla da oporezuje Facebook zbog mentalnog zdravlja


Simon Stevens, šef britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), založio se da se uvede posebna taksa za mentalno zdravlje koju će plaćati društvene mreže kao što su Facebook i Instagram.

Prekomerno korišćenje društvenih mreža u Velikoj Britaniji povezuje se sve više sa pogoršanim mentalnim zdravljem mladih ljudi, a taj porez bi pomogao da se "suzbije plima mentalnih oboljenja".

Sve više dokaza ukazuje da prekomerno korišćenje društvenih mreža može da ima štetne posledice po mentalno zdravlje dece i omladine, rekao je Stevens, piše list Daily Mail.

Prema njegovim rečima, novac od tog poreza može da se upotrebi za proširenje usluga u oblasti mentalnog zdravlja.

Govoreći u Londonu na globalnom samitu ministara zdravlja, Stevens je rekao da se moraju rešavati "širi uticaji" na mentalno zdravlje omladine.

"Mislim da sada imamo dovoljno dokaza i rezultata istraživanja posledica koje društvene mreže imaju ne mentalno zdravlje", rekao je on.

On je rekao da institucije koje se bave lečenjem mentalnih bolesti sve više primaju mlade ljude u vezi sa korišćenjem društvenih mreža, a neke kompanije su počele i same da to prepoznaju.

Stivens je rekao da je primećeno da je WhatsApp povećao starosnu granicu sa 13 na 16 godina za korišćenje ove platforme.

Problemi mentalnog zdravlja među omladinom povećani su šest puta u poslednje dve decenije, a kod svakog desetog djeteta dijagnostikovan je određeni mentalni problem.

Najviše su ugrožene devojčice, kod kojih je značajno povećana stopa slučajeva samopovređivanja.

Početkom meseca objavljen je izveštaj u kome se navodi da će poremećaji mentalnog zdravlja koštati globalnu ekonomiju 16 biliona dolara do 2030. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.