eBay optužio Amazon za preotimanje klijenata


Najpoznatija online prodavnica na svetu, eBay, i Amazon, jedna od najvrednijih kompanija uopšte, glavni su akteri velike sudske tužbe ove nedelje podignute u Kaliforniji. U ovoj je tužbi eBay optužio Amazon za kršenje njegovih pravila i iskorišćavanje komunikacione mreže, čime je Amazon, prema navodima iz tužbe, preotimao velike prodavače i privlačio ih na svoju platformu.

Iz eBay-a tvrde kako je akcija "krađe" velikih trgovaca imala vrlo široke razmere te da je koordinisana iz samog sedišta Amazon-a. Njihovi ljudi su, naime, koristili samu eBay-evu platformu i njihov sistem za komunikaciju među prodavačima i kupcima kako bi kontaktirali pojedine klijente. Kada im je to uspelo, slali su im ponude da prenesu svoje poslovanje na Amazon-ov webshop, što se protivi kako pravilima korišćenja eBaya tako i poštenoj tržišnoj praksi.

Ovakva akcija ilegalnog pridobivanja klijenata trajala je godinama, a iz eBaya su otkrili i kako je veliki broj poruka imao identičan sadržaj te da su slate iz Amazon-ovih kancelarija. Sve ovo upućuje na to da je bila reč o organizovanoj operaciji. Takođe, pronašli su i primere u kojima je Amazon uspeo da preotme neke klijente, što je, naravno, naštetilo eBay-u. Kompanija će putem suda zatražiti i finansijsko obeštećenje od Amazon-a, iz kojeg za sada optužbe nisu službeno komentarisali.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.