Evropska komisija odobrila Microsoft-ovo preuzimanje GitHub-a


Kako vam je poznato Microsoft je krajem jula ove godine bio u šopingu – kupio je GitHub, platformu za saradnju programera na razvoju programa te skladištenje programskog koda. Ponuda je bila tipično Microsoft-ovska – tolika da bi ju malo ko (normalan) odbio – 7,5 milijardi USD.

Kada se uzme u obzir da je prema zadnjoj proceni tržišne vrednosti iz 2015. godine GitHub vredeo 2 milijarde dolara, malo je za reći kako je Microsoft bio široke ruke, tako da je akvizicija vrlo brzo dogovorena. Ipak, Microsoft kupovinu nije obavio gotovinom, već ustupanjem sopstvenih deonica u vrednosti 7,5 milijardi USD.

Ali, deo korisnika tog servisa nije bio zadovoljan učinjenom prodajom, odnosno akvizicijom. Deo korisnika je čak bio mišljenja, kako GitHub više neće imati smisla koristiti te da će zbog toga preći kod konkurencije, poput GitLab-a koji je tih dana zabeležio 10 puta veću aktivnost na svojim stranicama.

Kako akvizicije tehnoloških kompanija moraju odobriti i viša tela, postojala je mala šansa da do akvizicije ne dođe. Ali, Evropska Komisija je 19. oktobra donela odluku kojom je dopustila preuzimanje GitHub-a od strane Microsoft-a, jer kako kažu "Microsoft nema nikakvog razloga uticati na otvorenu prirodu GitHub-ove platforme". Najveći razlog tomu je što bi odliv korisnika umanjio tržišnu vrednost GitHub-a što Microsoftu svakako nije cilj.

Da je novi Microsoft otvoren prema otvorenim tehnologijama, otvorenom kodu i uopšteno prema zajednici koja svoj rad temelji na njima potvrđuje i nedavno priključivanje Open Invention Network-u i ustupanje 60.000 kompanijinih patenata za besplatno korišćenje na Linuxu i njegovim izvedenicama (Android npr.).

Preuzimanje GitHub-a je time gotovo, a njegovim korisnicima ostaje samo nada da GitHub neće postati nova Nokia.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.