FBI iskoristio Face ID da pretraži telefon osumnjičenog


Apple i FBI su u konstantnom su "natezanju" oko privatnosti i bezbednosti koju Apple-ovi uređaji korisnicima pružaju, te ovlašćenja koje FBI ima u pretraživanju tih uređaja u slučajevima kada oni pripadaju osumnjičenima za kaznena dela. Najpoznatiji slučaj, zbog kojeg je i došlo do velikog sraza Apple-a i FBI-a, jeste onaj iz San Bernardina kada kompanija nije policijskim istražiteljima htela da otključa iPhone pronađen kod tada već pokojnog ubice.

Napretkom tehnologije došlo se do situacije gdje FBI ima mogućnost da "njuška" i po zaključanim uređajima, a Apple im to pokušava da ograniči koliko god je moguće, na primer nedavno uvedenim zaključavanjem USB ulaza. Sada, pak, iz savezne države Ohio dolazi vest o tome kako je FBI jednog osumnjičenog prisilio da im otključa svoj iPhone tehnologijom prepoznavanja lica, FaceID.

Ovaj 28-godišnjak je bio osumnjičen za posedovanje dečije pornografije pa mu je FBI pretražio kuću. Tokom pretresa, uz sudski nalog, agent je pronađeni iPhone X stavio ispred lica vlasnika i tako ga otključao, te su istražitelji dobili pristup podacima koji su im mogli poslužiti u istrazi. To je prvi put da je neka policija priznala otključavanje uređaja na ovaj način, javlja Forbes.

Ipak, FBI nije uspeo da uzvuče baš sve podatke iz ovog iPhone-a jer se on nakon sat vremena zaštitio zaključavanjem USB pristupa, pa forenzički softver sa računara nije uspeo da pristupi podacima o korišćenju aplikacija, izbrisanim sadržajima i sličnim podacima.

Pravno gledano, regulativa u SAD-u (ali i ostatku sveta) zaostaje za tehnologijom u ovom slučaju. Pravnici još nisu sigurni predstavlja li čin otključavanja telefona biometrijskim podacima kršenje prava građana iz 5. amandmana koja se odnose na inkriminiranje samog sebe. Posebna znanja, poput poznavanja lozinke, PIN-a, ili pak prsta koji se koristi za Touch ID mogu se "podvući" pod ona koja pojedinac ne mora odati policiji jer bi time svedočio sam protiv sebe. Otključavanje telefona licem jednostavnije je, pa neki tumače da ne spada pod istu zaštitu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.