Firefox i Edge će podržavati Google-ov WebP format slika


Google je novi format slikovnih datoteka namenjen korištenju na internetu, WebP, predstavio još pre osam godina. Namera ovog formata je da unutar jednog jedinstvenog okvira obuhvati najbolje od sveta JPEG-a, GIF-a i PNG-a, te zameni sva tri formata.

Google je do WebP formata došao kroz razvoj video formata VP8, a pokazalo se da on svojim načinom kompresije može smanjiti veličinu datoteka za 45% u odnosu na PNG te čak 65% u odnosu na animirani GIF format.

Do sada su podršku za WebP od značajnijih igrača na tržištu browsera imali Google Chrome i Opera, a Microsoft ju je u svoj Edge dodao sa najnovijom (trenutno zaustavljenom) nadogradnjom Windows-a (Edge build 17763+). To je ostavilo Firefox i, naravno, Safari, bez podrške za ovaj novi, kvalitetni format slika. Ali, i na tom planu uskoro će doći do promene.

Iz Mozille su, naime, potvrdili kako će njihov browser Firefox, iako je pre dve godine od njega odustao, ipak prihvatiti WebP. Rad na implementaciji podrške za WebP nastavljen je pa se ona unutar Firefox-a može očekivati nekad tokom prve polovine sledeće godine. Ovime će od sledeće godine verovatno samo Apple-ov Safari ostati bez podrške za opšteprihvaćeni novi format – ali od Apple-a smo na takvo ponašanje već navikli.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.