Google će proizvođačima telefona u EU početi da naplaćuje svoje Android aplikacije

Ovoga leta Google je u Evropskoj uniji "zaradio" kaznu od oko 5 milijardi američkih dolara zbog favorizovanja sopstvenih aplikacija na – sopstvenom operativnom sistemu. Naravno, reč je o Android-u i činjenici da se on nalazi na više od tri četvrtine svih telefona prodatih u EU, a Google je predinstaliranjem svojih usluga na ovom OS-u ojačavao sopstvenu poziciju na tržištu, smatra Evropska komisija.

U međuvremenu je Google uložio službenu žalbu na ovu kaznu, a sada su izneli i poslovni plan koji bi trebao da spreči da se ovakva situacija ponovi u budućnosti. Najavili su kako će promeniti svoje ugovore sa proizvođačima telefona na Android-u. To će omogućiti proizvođačima da unutar EU plasiraju svoje "forkovane" verzije Android-a na uređajima ako to požele.

Ipak najvažnija promena odnosi se na način distribucije Google-ovih aplikacija. Proizvođači telefona sa Android-om moraće, ukoliko žele da na svoje uređaje predinstaliraju Google Search App ili Chrome browser, da plate licencu Googleu. Ove dve aplikacije generišu prihode kompaniji i osiguravaju da Android i dalje bude besplatan, pa će se one od sada naplaćivati – a sve kako bi se Google na Android-u postavio u isti položaj kao i njegovi konkurenti.

U osnovnom paketu licenci Google će proizvođačima naplaćivati i osnovne aplikacije kao što su Play Store, Gmail, Google Maps i YouTube. Za pretragu i Chrome biće ponuđeni posebni ugovori, a za sada nije poznato koliko će proizvođače sve to koštati niti koliko će nova politika licenci uticati na cene mobilnih uređaja.

Googleovi novi uslovi korišćenja usluga za proizvođače stupaju na snagu 29. oktobra, i odnosiće se na sve telefone i tablete sa Android-om prodate unutar Evropskog privrednog prostora (EEA), koji osim EU uključuje i Island, Norvešku i Lihtenštajn, dok Hrvatska ima tek status pridruženog člana.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.