Google predstavio Pixel 3 i Pixel 3 XL telefone


Priča o Google-ovim Pixel-ima 3 i 3 XL započela je još početkom leta. Informacije su curele na sve strane. Jednog ranog prototipa Pixela 3 XL dočepao se i ruski bloger Eldara Murtazin, a drugi je završio na eBay-u. Kruna ove komedije je početak prodaje Pixela 3 XL u jednoj prodavnici u Hong Kongu nekoliko dana pre samog službenog predstavljanja.

Iako su informacije i o mnogim drugim uređajima curele, Pixel 3 i Pixel 3 XL su po tom pitanju definitivno rekorderi, ne samo kad je u pitanju Google, već cela industrija smartphonea uopšteno.

Ali, kako svakoj drami dođe kraj, tako je i s ovom. Sada su ova dva uređaja napokon i službeno ugledala svetlo dana, tako da u Google-u napokon mogu malo odahnuti. Sada je sve službeno i više nema šta da procuri. Barem do Pixel-a 4.

Kao što je već poznato, novi Pixeli su pokretani Snapdragon-om 845 u kombinaciji sa "samo" 4 GB RAM-a, i 64, odnosno 128 GB interne memorije, i to bez mogućnosti proširenja memorijskim karticama. Treba primetiti da je radni takt jačih jezgri smanjen na 2,5, a slabijih na 1,6 GHz, kako bi se uštedelo na energiji.



Manji Pixel 3 ima ekran dijagonale 5,5 inča u 19:9 odnosu, a veliki Pixel 3 XL 6,3 inča. Manji model dolazi sa pozamašnom količinom praznog prostora, odnosno okvira ispod i iznad ekrana, dok veći ima prilično velik i ružan zub. Naime, na manje zube na vrhu ekrana već smo navikli, ali ovaj zaista bode u oči.

Ekrani novih Pixel-a izrađeni su u OLED tehnologiji. Veći, 6,3-inčni, ima rezoluciju 2960 x 1440 px i odnos stranica 18,5:9, a gustoća tačaka mu iznosi 532 ppi. Manji, sa dijagonalom 5,5 inča donosi rezoluciju 2160 x 1080 px i 18:9 odnos stranica. Oba ekrana donose podršku za HDR, a tu je i odgovarajući YouTube sertifikat kao za iPhone XS Max.

Operativni sistem je, naravno, Android 9 Pie, a baterija dolazi sa kapacitetom od 2915 mAh kod manjeg, odnosno 3230 mAh kod većeg modela. Podržano je bežično punjenje, a 18W brzi punjač dolazi u prodajnom pakovanju. Kako bi ilustrovao brzinu punjenja, Google obećava 7 sati korišćenja uređaja za samo 15 minuta punjenja.

Zadnja kamera donosi 12,2 MP senzor s 1,4 µm veličinom piksela, a otvor blende iznosi f/1.8. AI sistem omogućava okidanje više fotografija istovremeno, koje kasnije slaže u jednu, izabravši pritom najbolje detalje iz svake od njih.



AI donosi i tzv. Super Res Zoom funkciju, koja služi kao izvesna zamjena za telefoto, odnosno uskougaonu kameru na konkurentskim uređajima, ali i dalje se radi o softverskoj stabilizaciji. Nedostatak kamere je i dalje nemogućnosti snimanja 4K 60 fps videa, ali tu je i optička stabilizacija koja radi na svim rezolucijama.

Pored tvrdoglavog guranja jedne kamere nazad, Google nedostatak druge pokušava da kompenzuje napred. Tako novi Pixeli na čelu donose dve kamere sa senzorom od 8 megapiksela, s tim da jedna pokriva ugao od 75, a druga 97 stepeni. Prva je očito namijenjena običnim, a druga grupnim selfijima. Otvori blende iznose f/2.2 na širokougaonoj, a f/1.8 na uskougaonoj kameri. Ove kamere nemaju optičku, i zato koriste softversku stabilizaciju.

Oba uređaja dolaze sa dva stereo zvučnika, ali zato nemaju 3.5 mm audio jack, zbog čega dobijate nove USB-C slušalice i Google Assistant integraciju. Oba uređaja dolaze sa IP67 sertifikatom otpornosti na vodu i prašinu, a ponuda boja kućišta svodi se na crnu i belu.

Prodaja u Evropi kreće 2. novembra. Cena Pixela 3 sa 64 GB interne memorije iznosiće 860, a 128 GB 960 evra. Pixel 3 XL će pak u 64 GB varijanti koštati 960, a u 128 GB 1060 evra.

Za sada nemamo informacija hoće li se ova dva uređaja službeno pojaviti na našem tržištu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.