Google slavi 10 godina Android-a


Android OS s nama je duže od 10 godina. Prva verzija svetlo dana ugledala je 23. septembra 2008. godine, imala je brojčanu oznaku 1.0 i bila je toliko nova da nije imala ni posebno "slatko" ime kao što je slučaj sa kasnijim verzijama.

Takođe prva verzija Android-a nije imala podršku ni za on-screen tastature već se sav unos obavljao preko fizičkih tastatura. Podršku za on-screen tastature doneo je njegov naslednik – Android 1.5 (Cupcake) koji je ujedno i prvi Android koji je dobio "slatko" ime.

Nova verzija Android-a donela je još i mogućnost prilagođavanja uređaja putem Widgeta i lakši način deljena sadržaja. Sa Android-om 1.6 (Donut) stigao je i Quick Search Box koji je omogućio pretraživanje preko weba i telefona, a sve preko jednog polja za unos smeštenom na početni ekran.

Android 2.0 (Eclair) doneo je podršku za Google Maps, Android 2.2 (Froyo) podršku za glasovno pretraživanje, Android 2.3 (Gingerbread) bolje upravljanje baterijom, a Android 3.0 (Honeycomb) doneo je Android OS i na tablete.

Ostale prekretnice u Android OS-u možete proučiti na Google-ovom službenom blogu. Mi ćemo još samo navesti Google-ov podatak kako se Android trenutno nalazi na više od dve milijarde aktivnih uređaja. U tu brojku se ne ubrajaju samo mobilni telefoni, već i ostali uređaji koji se temelje na Android-u, poput tableta, TV Boxova i sl.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.