IBM preuzima Red Hat za 34 milijarde dolara


U nedelju uveče Bloomberg je objavio informaciju kako su pregovori IBM-a o preuzimanju poznatog proizvođača softvera Red Hat pred zaključenjem. Izvori bliski kompaniji potvrdili su kako bi IBM trebao uskoro da preuzme ovu kompaniju sa sedištem u Severnoj Karolini, najpoznatiju po Red Hat verziji Linux-a. Nedugo zatim i službeno je potvrđeno kako će IBM za Red Hat platiti 34 milijarde dolara.

Red Hat je osnovan 1993. godine i u 25 godina rada dostigao je godišnje prihode od 2,9 milijardi dolara, dok mu je tržišna kapitalizacija nešto viša od 20 milijardi dolara. Deonice kompanije izlistane su na njujorškoj berzi (NYSE) od 1999. godine i sastavni su deo poznatog berzovnog indeksa S&P 500. U Red Hat-u je zaposleno preko 12.000 ljudi.

Osim distribucije Red Hat Linux, koja je verovatno najzvučnije ime povezano sa ovom kompanijom, u Red Hat-u razvijaju i podupiru brojne projekte otvorenog koda (Fedora, One Laptop Per Child, GNOME, Opensource.com LibreOffice, itd), dok kompanija živi od poslovnog softvera takođe zasnovanog na open source rešenjima, kao i od prodaje usluga "u oblaku".

Akviziciju su već potvrdile uprave jedne i druge kompanije, a čeka se još samo odobrenje deoničara Red Hat-a, kao i nadležnih regulatora. Potpuno pripajanje IBM-u očekuje se nekad tokom druge polovine sledeće godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.