Italija kaznila Apple i Samsung zbog namernog usporavanja telefona


Apple i Samsung kažnjeni su juče zbog nepoštenog tržišnog ponašanja na štetu kupaca njihovih telefona u Italiji. Tamošnja agencija za zaštitu tržišnog takmičenja AGCM objavila je kako je nakon dva duga istražna procesa zaključila da su spomenute kompanije prekršile više italijanskih zakonskih odredbi koje se tiču poštene trgovačke prakse.

U odluci AGCM-a navodi se kako su Apple i Samsung opetovano podsticali korisnike njihovih telefona da ih nadograde na poslednje verzije softvera, uz šta im nisu davale dovoljno informacija niti mogućnost povratka na staro. A te nadogradnje su, prema podacima koje je ovaj regulator prikupio, usporavale starije modele telefona – što se tumači kao ilegalno planirano zastarevanje uređaja koje bi trebalo korisnike da natera da kupe nove uređaje.

Presuda se odnosi na nadogradnje Galaxy Note-a 4 na Android Marshmallow u osnovi priređen za Note 7, kao i za instaliranje iOS-a 10 (namenjenog, kako kažu, iPhone-u 7) na modele iPhone-a 6, 6s i njihove "plus" varijante. Namerno usporavanje telefona Apple je kasnije ispravio, ali italijanskim regulatorima događaji od pre nekoliko godina bili su dovoljni da im odrede kaznu.

Dodatno, Apple je optužen jer kupcima iPhone-a nije davao dovoljno informacija o ugrađenim (fiksnim) baterijama, njihovom životnom veku i brzini gubljenja kapaciteta, te o adekvatnim načinima korišćenja koji bi produžili život baterija.

I Samsung i Apple su zbog planiranog zastarevanja uređaja kažnjeni sa po 5 miliona evra, dok je Apple zbog drugog slučaja sa baterijama "zaradio" i dodatnih 5 miliona evra kazbe. Zbog ozbiljnosti prekršaja u ovim su slučajevima izrečene najviše moguće kazne, kaže AGCM. Osim plaćanja ovih iznosa od obe se kompanije zahteva da na svojim stranicama na italijanskom jeziku objave informacije o izrečenim kaznama.

Samsung će se žaliti na kaznu, s obzirom da, smatraju, softverskim nadogranjama korisnicima omogućavaju najbolje korisničko iskustvo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.