Malware u Windows 10 Store-u maskiran u Google aplikaciju


Poznato je da Google nikada nije previše voleo Microsoft i Windows, pa osim osnovne internet pretrage, u Windows Store-u niste mogli da pronađete nikakve druge njegove aplikacije.

Ovih dana u Windows Store-u je odjednom osvanula aplikacija koja je delovala kao službeni Google Photos app, pa su mnogi korisnici pohrlili da je preuzmu, što im je bilo velika greška.

Naime, aplikacija pod nazivom "Album by Google Photos" za koju je pisalo da je izdata od kompanije Google LLC, bila je samo dobro zamaskirani malware koji je na neki neobjašnjivi način zaobišao Microsoft-ove filtere za prepoznavanje malicioznih aplikacija i postao dostupan za preuzimanje.

Aplikacija je u pozadini prikazivala oglase, a klikovi na njih su generisali zaradu developeru, pa se može reći da nije previše opasna. Google je na svojem Twitter profilu objavio da nema ništa sa Google LLC i da se radi o prevari.

Nakon pritužbi korisnika i Google-ovog saopštenja aplikacija je uklonjena iz Windows Store-a, ali ako ste je preuzeli pre toga, bilo bi dobro da je izbrišete.

Microsoft-u ovo sigurno nije dobra reklama za pouzdanost sistema za proveru aplikacija u Store-u, ali poznato je da slične stvari sa vremena na vreme pobegnu ispod radara i Play prodavnici, pa se Google verovatno neće rugati ekipi iz Redmonda.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.