Najstarija aktivna torrent datoteka proslavila 15. rođendan


2003. godine na Internetu nije bilo, kao danas, uobičajeno sate provoditi gledajući video sadržaje. Dial-up veze su bile spore i skupe, YouTube nije postojao, a Netflix se još bavio isključivo iznajmljivanjem filmova na DVD-ima. Tada su gotovo jedini način deljenja velikih datoteka bili razni servisi (više ili manje legalni) za razmenu datoteka, a peer-to-peer razmena tek je počela hvatati zamah.

Upravo porast popularnosti BitTorrent-a nagnao je tada autore amaterskog filma posvećenog Matrixu, Fanimatrix, da svoj film u koji su uložili 800 dolara počnu distribuirati putem ove mreže. The Fanimatrix: Run Program je 16-minutni filmić koji je kompresovan u tad popularni DivX video format, te je datoteka veličine 128 megabajta puštean u distribuciju putem BitTorrent-a 28. septembra 2003. godine.

Danas, nakon čak 15 godina, Fanimatrix odoleva svim iskušenjima moderne tehnologije te se i dalje deli putem torrenta, uz nekolicinu aktivnih seedera. Sebastian Kai Frost, jedan od autora ovog filma, za TorrentFreak je izjavio kako planira do daljnjega, koliko god to bude moguće, održavati na životu kako originalnu torrent datoteku tako i web stranicu posvećenu Fanimatrix-u – još uvek "živom" deliću istorije Interneta.

Ovaj je film prilikom lansiranja doživeo veliki uspeh, priču o njemu prenosili su brojni mediji, pa je DivX datoteka bila u prvoj nedelji preuzeta preko 70 hiljada puta. Autorima je BitTorrent uštedio preko 550.000 dolara koje bi morali da plate nekom davaocu hosting usluga da su želeli da film distribuiraju na tada konvencionalni način.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.