Najveću krađu podataka u istoriji Facebook-a izveli su spameri


Najveća društvena mreža na svetu nedavno je otkrila i kako je bila meta najvećeg hakerskog napada do sada usmerenoga prema krađi privatnih podataka njihovih korisnika. Odmah po otkriću velikog hakerskog napada u Facebook-u su o svemu izvestili nadležne organe, ali su i pokrenuli sopstvenu istragu. Ona je sada izrodila prve rezultate, piše WSJ.

U Facebook-u imaju razlog da veruju kako iza ovog napada i krađe privatnih podataka stoji grupa hakera povezana sa nečasnim namerama, ali onima u komercijalnom, a ne političkom, domenu. Naime, prošli veliki skandal u kojem su glavna meta bili Facebook-ovi korisnici bio je motivisan politički, jer je ilegalno prikupljene podatke kompanija Cambridge Analytica koristila za ostvarivanje ciljeva svojih klijenata, političkih stranaka i pojedinaca, koji su tako uticali na izbore u SAD-u i referendum o Brexitu u Velikoj Britaniji.

Ovoga puta, pak, politika nije imala prste u hakovanju. Najverovatnije je, kažu, veliku količinu privatnih podataka pokrao neko ko ih je imao nameru koristiti za marketinške svrhe, odnosno spamovanje i zavaravajuće oglašavanje. Na mreži su se navodno predstavljali kao marketinška kompanija.

Mogućnost da iza svega stoje neki državno sponzorisani akteri sa političkim ciljevima za sada je isključena, kažu izvori bliski istrazi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.