Netflix i YouTube su najveći potrošači internet saobraćaja u većini zemalja


Kompanija Sandvine, koja se inače bavi proizvodnjom mrežne opreme i sa njom povezanih rešenja, izradila je veliki korisnički izveštaj o internet saobražaju i uslugama na koje se on najviše troši. Pre nego detaljnije analiziramo podatke moramo naglasiti da se oni odnose na ceo svet, ali bez Indije i Kine, za čija su tržišta dostupni tek ograničeni podaci.

U ostatku sveta, dakle, internet saobraćaj sastoji se većinom od pregledavanja video sadržaja, na koji odlazi 58% ukupnog saobraćaja u downloadu. Iza njega nalazi se web saobraćaj, dok je na treće mjesto stigla kategorija online igranja, pretekavši društvene mreže, trgovinu, deljenje datoteka i razmenu poruka po potrošnji saobraćaja.

Najveći potrošač video internet saobraćaja je Netflix, na koji otpada 15% celokupnog svjetskog downloada. Odmah iza njega smestio se YouTube sa 11,4%. Situacija u našoj regiji EMEA, koja obuhvata Evropu, Bliski istok i Afriku, ponešto je drugačija od globalne. Ovde je glavni generator video sabraćaja u downloadu YouTube, a Netflix se plasirao na drugo mesto.

Više od 50% celokupnog internetsk saobraćaja u svetu je zaštićeno enkripcijom, a kao najznačajniji generator saobraćaja u uploadu izdvaja se BitTorrent mreža, koja je zaslužna za gotovo 22% ukupnog saobražaja u tom smeru.

Za vreme utakmica SP-a u Rusiji proteklog leta zabeležen je zanimljiv trend u EMEA regionu. Gledaoci su, dok je njihova reprezentacija igrala, velikom većinom gledali prenose, pa je ta vrsta saobraćaja u 90 minuta pretekla i YouTube i Facebook. Međutim, u poluvremenima utakmica gledanje YouTube-a značajno je raslo jer su, verovatno, gledaoci tražili snimke najzanimljivijih detalja.

Kad je reč o društvenim mrežama, Instagram je pretekao Facebook kao mreža sa najvećim saobraćajem. Skype je i dalje najveći potrošač saobraćaja od svih aplikacija za dopisivanje i video razgovore, dok Spotify drži primat u muzičkom segmentu streaminga. Kod igara, prvi je League of Legends, a sledi ga Fortnite.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.