Popularni Wi-Fi standardi dobijaju nova, jednostavnija imena


Wi-Fi Alliance, međunarodna neprofitna organizacija koja se bavi sertifikovanjem Wi-Fi proizvoda i izradom standarda povezanih sa ovom tehnologijom, objavila je kako će novi standard za bežično komuniciranje nositi jednostavan i pamtljiv naziv, Wi-Fi 6. Ovaj naziv u skladu je sa novom nomenklaturom i zameniće oznaku 802.11ax pod kojom je razvijan.

Osim novih imena predložene su i nove grafičke oznake kojima bi se Wi-Fi oprema trebala početi označavati. Osim novih imena predložene su i nove grafičke oznake kojima bi se Wi-Fi oprema trebala početi označavati.

U skladu sa ovom promenom i stariji Wi-Fi protokoli za bežične mreže će dobiti nova imena, lakše razumljiva i pristupačnija "običnom korisniku".

Tako će tehnologija oduvek poznata pod oznakom 802.11n biti preimenovana u Wi-Fi 4, a 802.11ac od sada će se službeno nazivati Wi-Fi 5. Ove brojčane oznake pratiće, dakle, razvoj bežične tehnologije pa će Wi-Fi standardi označeni većim brojem – logično – korisnicima nuditi bolje iskustvo i veće brzine prenosa podataka.

"Gotovo dve decenije korisnici Wi-Fi proizvoda morali su se baviti tehničkim konvencijama imenovanja kako bi utvrdili podržavaju li im uređaji najnoviju tehnologiju" izjavio je predsednik ove organizacije Edgar Figueroa. Novu terminologiju, lakšu za razumevanje, proizvođači, korisnici i svi drugi učesnici tržišta trebali bi vrlo brzo prihvatiti, očekuju u Wi-Fi alijansi.

Oznake Wi-Fi 1, 2 i 3 neće biti u službenoj upotrebi jer se smatra da ni oprema zasnovana na starijim tehnologijama (802.11g, 802.11a, 802.11b) nije više široko dostupna.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.