Samsung bi u Galaxy S10 možda mogao da ugradi grafenske baterije


Na društvenim mrežama pojavile su se neproverene informacije o tome kako je Samsung dovršio razvoj revolucionarnih baterija za mobilne uređaje. One bi trebale da budu zasnovane na grafenu, a navodno da su spremne za ugradnju već u liniju Galaxy S10 čije se predstavljanje očekuje početkom sledeće godine. Iako se radi o još vrlo neslužbenim informacijama koje ne moraju da budu tačne, pogledajmo šta bi nam grafenske baterije mogle doneti.

U novembru prošle godine Samsung je patentirao tehnologiju baterija delimično izrađenih od grafena, materijala koji se sastoji od slojeva ugljenika debljine tek jednog atoma. U poređenju sa litijum-jonskim baterijama grafenske bi trebale u istoj veličini doneti oko 45% veći kapacitet za skladištenje energije. Osim toga, punjenje grafenskih baterija trebalo bi se moći obaviti i do pet puta brže od punjenja standardnih litijum-jonskih baterija, što bi skratilo vreme punjenja prosečnog telefona na tek 10-15 minuta.

Prednosti grafenskih baterija ni tu ne staju – one bi trebale mnogo sporije da propadaju, materijali od kojih bi bile izrađene ekološki su mnogo prihvatljiviji od litijuma, kobalta i ostalih u sadašnjim baterijama telefona, a konstrukcija grafenskih baterija sa sobom ne nosi ni rizike od samozapaljenja. Za sada je proizvodnja grafena prilično skupa, ali očekuje se da bi s vremenom i većim količinama mogla značajno pojeftiniti, pa bi "magični" grafen mogao značajno promeniti način na koji se napajaju mobilni uređaji budućnosti.

Samsung-ovi stručnjaci su, ako je verovati neimenovanim izvorima iz industrije, dovršili razvoj ovakvog rešenja i uskoro će ga početi komercijalizovati. Ili će sve ostati samo na glasinama i lepim željama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.