Šefica YouTube-a poziva na borbu protiv EU i direktive o zaštiti autorskih prava


YouTube upozorava kako nova direktiva Evropske unije ugrožava celu kreativnu zajednicu i da bi mogla "drastično promeniti internet koji danas gledate". Komentari šefice YouTube-a, Susan Wojcicki tek su deo besnih reakcija na nova pravila, koje su pokretači kampanje protiv direktive nazvali ''meme ban'' odnosno "zabrana memova".

Jedan od najkontroverznijih delova nove direktive o autorskim pravima EU poznat kao članak 13, prisiliće velike platforme kao što je YouTube da skeniraju sav sadržaj koji se postavi na njihovu platformu kako bi osigurali da ništa na njihovom sajtu ne sadrži sadržaj zaštićen autorskim pravima. Učesnici kampanje tvrde da bi taj potez naterao kompanije da zabrane upotrebu memova koji koriste slike ili videe (gifove) iz postojećih medija, što bi naštetilo korišćenju i postojećem načinu funkcionisanja društvenih mreža, prenosi Independent.

Vođe kampanje protiv takve zaštite autorskih prava i YouTube-a ujedinile su se uz tvrdnju da bi takva regulativa potkopala način na koji internet funkcioniše.

YouTube bi zbog direktive mogao zabraniti privatnim korisnicima da objavljuju video zapise, čime bi se objavljivanje videa dalo u ruke malog broja velikih kompanija. Gledaocima u EU moglo bi da bude zabranjeno gledanje nekih video zapisa, a mali kreatori videa bi propali, poručuju iz YouTube-a.

Wojcicki je napisala da član 13 "preti da zatvori pristup milionima ljudi, od tvoraca sadržaja do svakodnevnih korisnika". U pismu pisanoj zajednici kreatora video sadržaja kaže kako direktiva preti da će blokirati korisnike u EU da gledaju sadržaj koji postoji na kanalima autora iz celog sveta.

- Predlog bi mogao da prisili platforme, kao što je YouTube, da dopusti samo sadržaj iz malog broja velikih kompanija. Bilo bi previše rizično da platforme dopuste objavu sadržaja malih, originalnih autora, jer bi platforme sada bile direktno odgovorne za taj sadržaj - rekla je Wojcicki.

Član 13. samo je deo pravila koja se uvode kako bi se zaštitila autorska prava. Zagovarači tvrde da će to pomoći u borbi protiv krađe i ponovne upotrebe videa i muzike. Kontroverzan je i član 11 te direktive, koji predlaže porez na link, što bi značilo da bi pretraživači poput Google-a morali da plate kako bi prikazale video isečak sa sajta. Zastupnici EU-a glasali su novim pravilima, a njihova izjava se očekuje do kraja godine. Očekuje se da će direktiva stupiti na snagu ubrzo nakon toga.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.