AI detektor laži stiže na evropske granice


U države Evropske unije svake godine ulazi 700 miliona ljudi, a ta brojka se stalno povećava. Veliki broj putnika stvara sve veći pritisak na spoljnim granicama EU i stvara velike poteškoće službenicima granične policije koji kontrolišu osobe koje ulaze u EU. Kako bi im to olakšala, Evropska unija je odlučila na granične prelaze da uvede sistem pod nazivom IBORDERCTRL, koji poseduje skener dokumenata, kamere i ekran sa virtuelnim službenikom.

Kada putnik pristupi pultu, virtuelni službenik će skenirati njegove dokumente sa slikom, a potom koristiti web kameru za promatranje lica dok odgovara na jednostavna pitanja. AI ugrađen u sistem iz facijalnih mikroekspresija će detektovati ako osoba laže i potom pozvati graničnog policajca koji će sprovesti dodatnu proveru. Ukoliko AI ne prepozna moguće znakove laganja odnosno sumnjivog ponašanja, dopustiće putniku prolazak granice i ulazak u EU bez dodatne kontrole.

Pilot testiranje sistema trebalo bi da započne uskoro u tri države EU, odnosno u Mađarskoj, Letoniji i Grčkoj i ukoliko se pokaže funkcionalnim uvešće se na sve granične prelaze u spoljnim državama EU.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.