Bitcoin proslavio 10. rođendan


U jeku velike globalne finansijske krize pre deset godina, misteriozni Satoshi Nakamoto osmislio je digitalnu valutu koja bi mogla da zameni klasične valute, a bila bi decentralizovana pa bi bankama, koje su krizu i uzrokovale, na taj način bila oduzeta apsolutna moć na finansijskim tržištima.

Nakamoto je na jučerašnji dan, 31. oktobra 2008. godine, objavio 9 stranica dug rad pod nazivom "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" u kojem je opisao sistem blockchaina, distribuirane datoteke na kojoj se zasniva novi monetarni koncept, danas poznat kao kriptovaluta. Iz ovog se razloga Noć veštica ujedno može smatrati i rođendanom bitcoina, blockchaina pa i uopšteno kriptovaluta.

Nedugo potom, 3. januara 2009. godine Nakamoto (ko god to bio) je izrudario i prvi blok bitcoina. Nakon toga je 12. januara u prvoj zabeleženoj kripto transakciji, na bloku 170, autor bitcoina poslao 10 bitcoina developeru Halu Finneyu i tako pokrenuo tržište kriptovaluta čija će tržišna kapitalizacija u danima najveće slave, krajem 2017. godine, dosegnuti gotovo bilion američkih dolara.

Bitcoin je godinama nakon pokretanja bio rezervisan za tržišnu nišu digitalnih "rudara" i koristio se se samo unutar malene bitcoin zajednice. Poznata je priča kako je jedan programer u ranim danima ove kriptovalute dao njih čak 10 hiljada za jednu pizzu, što mnogo govori o percipiranoj vrednosti "digitalnog zlata" u to doba.

2011. godine prve institucije i organizacije, poput WikiLeaks-a, počele su da prihvaćataju decentralizovani oblik plaćanja, i u narednih 4-5 godina bitcoin je polako počeo da širi mrežu svojih korisnika. Dane najveće slave doćiveo 2016. i 2017. godine kada je, podstaknut velikim rastom, gotovo svatko ko imalo prati vesti iz tehnologije i finansija počeo razmišljati o kriptovalutama.

Najviša cena ikada zabeležena za jedan bitcoin bila je sredinom decembra 2017. godine, u vrhuncu prošlogodišnje bitcoin manije, i iznosila je tek malo ispod 20.000. Od tada se, tokom ove godine, njegova vrednost izduvala, a s njom je splasnuo i interes mainstream javnosti za bitcoinom. Međutim, kripto zajednica i dalje je aktivna, prisutnost blockchaina širi se i na ostala područja izvan kriptovaluta, a cena bitcoina stabilizovala se na nivoima između 6 i 7 hiljada dolara. Ukupna tržišna vrednost svih do sada izrudarenih bitcoina iznosi preko 100 milijardi dolara.

Ko je Satoshi Nakamoto i dalje nije poznato.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.