Francuski hakeri ukrali 65 GB podataka kompaniji koja se bavi dizajniranjem nuklearki


Francuski hakeri poznati kao Čudovišta iz Cigeoa uspešno su hakovali računarske sisteme francuske kompanije Ingérop. Pritom su uspeli da sakupe 65 GB poverljivih i manje poverljivih podataka.

Inspiraciju za svoje ime hakeri su našli u projektu Cigeo koji u budućnosti predviđa podzemno odlaganje nuklearnog otpada na severoistoku Francuske, a upravo je kompanija Ingérop radila na tom projektu. Osim zbrinjavanja nuklearnog otpada ova kompanija bavi se i dizajnom nuklearnih centrala, konstrukcijom zatvora te tramvajskih i železničkih linija.

Cilj hakera pri napadu na računarske sisteme kompanije Ingérop je pokušaj sprečavanja gradnje spomenute lokacije za odlaganje nuklearnog otpada aktivizmom, odnosno u ovom slučaju krađom osetljivih podataka.

Ukradeni podaci potom su osvanuli na deep webu te navodno sadrže razne projekte nuklearnih centrala, mapa sistema za video nadzor u raznim fazama razvoja od početnog projekta do poslednje faze razvoja i realizacije i to ne samo u Francuskoj već i u Nemačkoj, Španiji i zemljama Južne Amerike. Sam napad dogodio se u junu, ali postao je poznat tek sada zahvaljujući Nemačkoj i Francuskoj štampi .

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.