Google objasnio: Dark Mode štedi bateriju


Prekratko trajanje baterije jedan je od najvećih problema korisnika pametnih telefona jer previše surfovanja, igranja i dopisivanja brzo prazni bateriju tako da veliki broj ljudi niti ne izlazi iz kuće bez dodatne eksterne baterije. Na internetu možemo pronaći brojne savete kako smanjiti potrošnju baterije, a Google-ovi inženjeri su na Android Dev Summitu objasnili kako produžiti vreme trajanja baterije između punjenja.

Tajna je u – Dark Modeu, odnosno u crnim/tamnim temama koje se koriste u aplikacijama te su iz ove kompanije priznali da su pogrešili kada su nagovarali programere da u svojim temama za aplikacije koriste belu boju (koju i Google koristi u svojim aplikacijama) jer se time povećava potrošnja baterije. Google je već predstavio tamnu temu u YouTube-u, porukama i News aplikaciji, a nije teško pretpostaviti kako će ova kompanija, kao i drugi programeri uskoro predstaviti Dark Mode i u brojnim drugim aplikacijama.

Primeri uštede baterije – koji se odnose na telefone sa OLED ekranima, prema podacima koje je Google prikazao na Android Dev Summitu su očiti. Npr. u YouTube aplikaciji pri punoj osvetljenosti ekrana sa uključenim Dark Modeom potrošnja baterije bila je čak 43 posto manja u odnosu na klasičnu belu temu aplikacije.



Tamnu temu na YouTube aplikaciji na Android-ima i Apple-ovim iOS uređajima možete aktivirati unutar same aplikacije (Podešavanja/Opšte/Tamna tema), a Google je ovu Dark Mode omogućio i na poslednjoj verziji Androida (Pie) koja je trenutno dostupna na malom broju telefona i može se aktivirati unutar podešavanja ekrana.

O efikasnosti tamnih tema na trajanje baterije smartphonea sa OLED ekranima pisalo se i pre, ali ovo je prvi put da su ovo potvrdili iz Google-a, kompanije koja stoji iza najpopularnijeg operativnog sistema na svetu za pametne telefone, Android-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.